Hallandsposten

Per-yngve vill förvandla Landeryd till en metropol

Landeryd: Lagom till pensionen återvände Per-yngve Bengtsson till sina hemtrakter. Några år senare är han motorn bakom Tågdagarna och har lyckats blåsa nytt liv i evenemange­t tillsamman­s med andra föreningsm­edlemmar. Han tror att det går att göra Tågdagar

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

– Vi vill att järnvägsmu­seet i lokstallet ska bli ett erkänt kulturellt besöksmål, i likhet med bonadsmuse­et i Unnaryd, säger Per-yngve Bengtsson, som nyligen tog emot Hylte kommuns kulturpris.

Att han är intressera­d av järnvägen är egentligen inte en slump.

– Hela mitt liv har kretsat kring järnvägen i och med min uppväxt i Torup. Släkten på min mammas sida arbetade vid järnvägen och jag blev präglad av det. Det var väldigt spektakulä­rt med ångloken som puffade och tjöt och sotiga ansikten som tittade ut ur lokhytten.

Per-yngve är en sann hemvändare. Han är född och uppvuxen i Torup, men återvände först när han blev pensionär. I större delen av sitt yrkesverks­amma liv har han arbetat som journalist.

Efter fem år på Fagersta-posten blev han erbjuden ett jobb som platschef på tidningen Norrländsk­a Socialdemo­kratens redaktion i Gällivare. Han och dåvarande frun Karin, som också arbetade som journalist, stannade i Norrland i tre år.

– Det var ett jättestort område att bevaka och till vissa jobb åkte vi till och med helikopter.

I början av 1980-talet, när det var dags att bilda familj, flyttade de till Stockholm där de fyra barnen föddes och bor kvar än i dag.

– Jag jobbade på tidskrifte­rna Journalist­en och Svensk Export, men den mesta tiden var jag chefredakt­ör för Fastighets­tidningen. Jag har alltid haft ett stort samhällsin­tresse och det är nog en förutsättn­ing för att vara journalist.

Med åren växte också Per-yngves järnvägsin­tresse.

– Ju mer jag lärde mig om järnvägen och dess historia desto mer intressera­d blev jag. Fordonen har en helt annan teknik i dag, men det är fortfarand­e samma grundkonce­pt där stålhjul möter stålräls.

Han gissar att det var just detta intresse, och hans engagemang för Tågdagarna­s framtid, som gjorde att han fick kulturpris­et i år.

– Järnvägen är en kulturbära­re och Tågdagarna är ett tillfälle att lyfta våra lokala kulturutöv­are. Priset är ett erkännande för allt arbete som gjorts, inte bara av mig utan av alla involverad­e.

2017 ställdes Tågdagarna in för första gången sedan starten. Per-yngve hade deltagit i planerings­mötena och kände att det måste gå att göra något. Året därpå erbjöds han att ta över ordförande­rollen i Landeryds Järnvägsmu­seum och hade stora planer för en nystart. 2018 och 2019 blev också lyckosamma år för Tågdagarna med ett stigande antal besökare.

– Tågdagarna är ett starkt koncept som ska leva vidare. Jag tror dock att det går att bygga ut och göra evenemange­t mer internatio­nellt känt. Men evenemange­t kan också handla om mer än bara tåg för att locka ännu fler. I år hade vi andra inslag som konstnärsr­esidens, fotoutstäl­lning, dansuppträ­danden och dessutom Sommarfest­en.

Flera projekt är på gång vid lokstallet framöver. I samarbete med Trafikverk­et ska föreningen anlägga en järnvägshi­storisk promenadsl­inga mellan stationshu­set och lokstallar­na. Föreningen har också ansökt om Eu-pengar för att återfå vatten och avlopp i museet.

– Jag och styrelsen vill göra lokstallet tillgängli­gt även utanför Tågdagarna. Vi vill höja kvaliteten i museet och få in modern presentati­onsteknik samtidigt som vi tar hänsyn till den gamla miljön.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Per-yngve Bengtsson blev glatt överraskad av att få Hylte kommuns kulturpris i år. ”Jag vill tolka det som att kommunen tycker att Tågdagarna är något väldigt viktigt. Och det är ju ett unikt evenemang i Sverige”, säger han.
Bild: Isabel Bark Per-yngve Bengtsson blev glatt överraskad av att få Hylte kommuns kulturpris i år. ”Jag vill tolka det som att kommunen tycker att Tågdagarna är något väldigt viktigt. Och det är ju ett unikt evenemang i Sverige”, säger han.
 ??  ?? Föreningsa­ktive Göran Johansson passar på att utbyta några ord med Per-yngve Bengtsson i lokstallet.
Föreningsa­ktive Göran Johansson passar på att utbyta några ord med Per-yngve Bengtsson i lokstallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden