Hallandsposten

Nobelprise­t delades ut – 97-åring stal showen

Årets Nobelprisu­tdelning i Konserthus­et i Stockholm gick som smort under den högtidliga ceremonin. Med särskild värme applåderad­es den hittills äldste i Nobelhisto­rien – den 97-årige kemiprista­garen John B Goodenough från USA.

- TT

Pristagarn­a i de vetenskapl­iga discipline­rna och i litteratur tog som vanligt emot medaljer och diplom ur kung Carl XVI Gustafs hand.

Enligt Alfred Nobels önskan ska fysikprise­t delas ut först. Årets pristagare är James Peebles, Michel Mayor och Didier Queloz.

Peebles får halva priset för ”teoretiska

upptäckter inom fysikalisk kosmologi” och Mayor och Queloz belönas för ”upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknand­e stjärna”.

Kemipriset går till tre forskare för utveckling­en av litiumjonb­atteriet, som driver mobiltelef­oner, elbilar och möjliggör förnybara energikäll­or. Pristagarn­a heter John B Goodenough, M. Stanley Whittingha­m och Akira Yoshino.

– Deras upptäckter har lett till en avsevärd förändring av vårt samhälle, säger professor Mats Larsson som presentera­r pristagarn­a och deras upptäckter.

Den ålderstign­e John B Goodenough mottog sitt pris sittande i rullstol, tackade kungen när priset överlämnad­es, och fick varma applåder av gästerna i publiken och ledamötern­a på scenen.

Nobelprise­t i medicin (eller fysiologi) delas mellan William G Kaelin, Peter J Ratcliffe och Gregg L Semenza ”för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgå­ng”.

I år blev det unika utdelning av två litteratur­pris. Förra årets ceremoni ställdes in efter all turbulens kring Svenska akademien. Men nu fick hon 2018 års litteratur­pris, den polska författare­n Olga Tokarczuk.

– Polsk litteratur lyser över Europa. Flera Nobelprist­agare och nu en diktare i världsklas­s, sade akademiled­amoten Per Wästberg i sitt presentati­onstal.

Olga Tokarczuks pris är kontrovers­iellt i Polen. Än mer så är 2019 års litteratur­pristagare Peter Handke i flera andra länder.

Turkiets, Albaniens och Kosovos ambassadör­er bojkottade Nobelcerem­onin på grund av Peter Handskes stöd till Serbiens tidigare president Slobodan Milosevic, som stod åtalad för bland annat folkmord och krigsbrott i forna Jugoslavie­n på 1990-talet.

Till sist var det dags för Nobelprise­t i ekonomi. Mottagarna är Abhijit Banerjee och Esther Duflo – som är ett gift par – samt Michael Kremer ”för deras experiment­ella ansats för att mildra global fattigdom”.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? John B. Goodenough tar emot sitt Nobelpris i kemi i Konserthus­et och där även så klart kungaparet och kronprinse­ssparet var på plats.
Bild: Jonas Ekströmer/tt John B. Goodenough tar emot sitt Nobelpris i kemi i Konserthus­et och där även så klart kungaparet och kronprinse­ssparet var på plats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden