Hallandsposten

Sm-veckan på elva platser i Halmstad samt i – Borås

Centrum och Stora torg, hamnen, Andersberg­sparken... Nu är det klart var de olika idrotterna avgörs under Sm-veckan i Halmstad till sommaren. Men den som vill se friidrott tvingas bege sig 15 mil bort.

-

eachfotbol­l, eachhandbo­ll, risbee, kite foil – egling, stand up addle

akeboard

occia, casting, risbee, parafotoll, rugby, tennis

Militär femkamp

Bordtennis, boule, casting, cykel, frisbee, gång, löpning, paracykel, rullskidor, streetbask­et, orienterin­g

Hp-sporten avslöjade redan i mars i år att Halmstad arenas slitna friidrotts­banor hade dömts ut inför Sm-veckan, som avgörs 24–30 juni 2020. Halmstads kommun har planerat en renovering av anläggning­en för nio miljoner kronor – men inte förrän 2023.

Därefter har Sm-veckan och Svenska Friidrotts­förbundet letat efter en alternativ tävlingspl­ats för lag-sm, som 2013 lockade stjärnor

Goalball, rytmisk gymnastik, tyngdlyftn­ing som Angelica Bengtsson, Johan Wissman och Moa Hjelmer till Halmstad.

Nu är det klart att Borås och Ryavallen tar över lagfriidro­tten.

– När vi inte kunde ha det i Halmstad så försökte vi så klart få det i Halland eller i alla fall i Båstad. Men det var ingen lokal arrangörsf­örening som tackade ja när förbundet frågade runt tyvärr. Så efter att alla klubbar var avverkade gick frågan till Borås och de tackade ja, säger Halmstads Sm-general Johnny Ewerstein.

Borås hade sommar-sm-veckan både 2014 och 2017 och ska även arrangera vinteruppl­agan 2021.

– Borås är en stabil arrangör och har en arena som passar bra, och de har arrangerat ett stort evenemang

Simstadion Brottet där i år (U20-EM i friidrott). Det är så klart olyckligt att det har blivit som det har blivit, men det är inte så mycket vi kan göra åt det, menar Johnny Ewerstein.

Halmstadpu­bliken lär få sitt lystmäte ändå då Sm-medaljer ska delas ut i 36 mer eller mindre kända idrotter runt om i kommunen.

Tyngdpunkt­en ligger i city runt Stora torg och Nissan med 16 idrotter som boule, cykel, gång, långdistan­slöpning, rullskidor, sprintorie­ntering, kanot och rodd.

– De arenorna är speciella på det sättet att det inte är någon arena i dagsläget utan vi får bygga infrastruk­turen och allting runt omkring, säger Johnny Ewerstein.

Nya arenor jämfört med förra

Högskoleha­llen

Sm-veckan 2013 är Haverdals golfklubb, Grötviks wakepark, Högskoleha­llen och Andersberg­sparken, där delar av frisbeen avgörs.

Notabelt är att Halmstad arena helt saknas i listan över tävlingspl­atser eftersom Sm-veckan – som HP tidigare har rapportera­t – krockar med Stadium Sports Camp.

Den enda idrott som ännu inte har någon tävlingspl­ats bestämd är ballongfly­gning.

– De behöver vara flexibla beroende på hur vinden är, förklarar Johnny Ewerstein.

 ?? Bild: Google Maps/nils Jakobsson/bildbyrån ?? aragolf 7
Hindersim, militär femkamp, parasimnin­g, simning
Frisbee 1
Haverdals GK
Tylösand
Beachvatte­npolo, kanot, rodd, stand up paddle Aquabike, rallysprin­t 2
Söndrums IP 3
Grötviks Wakepark 4
Regementet 5 6 8
7. Stora torg & city
8. Nissan
9. Hamnen 10 11
Andersberg­sparken
Bild: Google Maps/nils Jakobsson/bildbyrån aragolf 7 Hindersim, militär femkamp, parasimnin­g, simning Frisbee 1 Haverdals GK Tylösand Beachvatte­npolo, kanot, rodd, stand up paddle Aquabike, rallysprin­t 2 Söndrums IP 3 Grötviks Wakepark 4 Regementet 5 6 8 7. Stora torg & city 8. Nissan 9. Hamnen 10 11 Andersberg­sparken
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden