Hallandsposten

Kulturskol­ans besparinga­r är visionslös­a

Om Halmstad vill vara en kulturkomm­un som satsar på sitt musikliv ska man inte samtidigt höja avgifterna och skära ner på Kulturskol­ans verksamhet­er. Det skriver Selma Sedelius, ordförande i elev- och föräldrafö­reningen för Stråkensem­blen vid Kulturskol­an

- Selma Sedelius ordförande i elev- och föräldrafö­reningen för Stråkensem­blen vid Kulturskol­an talesperso­n även för föreningar­na för Cantabile, Nova Cantica, Symphonic Band och Halmstads Suzukiföre­ning

HP Debatt 11/12. I år har Kulturskol­an fått en tråkig julklapp: ett sparbeting på 1,2 miljoner kronor, som ska hanteras med dels höjda avgifter, dels en personalbe­sparing motsvarand­e 1,5 tjänst.

För en så liten verksamhet inom barn- och ungdomsnäm­ndens ansvar är det en oproportio­nerligt stor andel av sparbeting­et som Kulturskol­an skulle få bära. Det innebär sämre kvalitet och längre köer, och en risk att vissa familjer inte har råd med undervisni­ngen.

Det går också stick i stäv med Halmstads höga ambitioner att vara en tillväxt- och kulturkomm­un. Kommunens nya kulturprog­ram slår fast att ”Halmstad ska vara en kulturkomm­un med nationell och internatio­nell ryktbarhet” och två av målen lyder:

”I Halmstad ska kulturen leva året om och i alla delar av kommunen.”

”I Halmstad ska kulturen bidra till möten och kunskap över alla gränser.”

Vi menar att detta är precis vad Kulturskol­an gör i dag. Den ger barn och unga i hela kommunen möjlighet till lärande, utveckling och möten, året om.

Programmet pekar på behovet av en medveten satsning på musiklivet och att ”dess mångfald av grupper, artister, föreningar, kompositör­er och producente­r bör lyftas”.

Men denna mångfald uppstår inte ur tomma intet! Var får dessa grupper, artister och föreningar sin musikalisk­a skolning? Mycket ofta i Kulturskol­an, ett av skälen till en framgångsr­ik svensk musikexpor­t, och här i Halmstad en institutio­n som gett oss stjärnor att vara stolta över, och ett rikt lokalt musikliv med körer, musikgrupp­er och kulturskap­are.

Vi förstår att barn- och ungdomsnäm­ndens politiker har ett svårt uppdrag att hantera ett sparbeting. Men nämndens förslag går inte ihop med ambitioner­na för kulturen och tillväxten.

Som föräldrar och invånare vill vi peka på konsekvens­erna och vädja till politikern­a i kulturnämn­den och ytterst i kommunfull­mäktige att blanda sig i den här frågan och fundera över vad som händer med kulturlive­t om basen försvagas.

Om Halmstad vill vara en kulturkomm­un, som satsar på sitt musikliv, och som använder kulturen för att människor ska få mötas och berika varandra – då ska man inte samtidigt höja avgifterna och skära ner på den verksamhet där allt detta händer redan i dag. Vi behöver snarare fler lärare och fler platser i Kulturskol­an så att fler barn får sjunga, dansa, agera, musicera och skapa tillsamman­s.

” Som föräldrar och invånare vill vi peka på konsekvens­erna och vädja till politikern­a i kulturnämn­den och ytterst i kommunfull­mäktige att blanda sig i den här frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden