Hallandsposten

Därför tror Stena Line på färjesuccé

Halmstad: Med bara en dryg månad till startskott­et för Halmstad-grenåfärja­n råder febril aktivitet i alla läger. Och optimismen från Stena Lines sida har inte mattats. Snarare tvärtom. – Vi har mötts av ett så otroligt gensvar och engagemang, så det är hö

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

Halmstad: Bara 10 procent av 1 300 tillfrågad­e danskar kände till Halmstad, men Stena Line är övertygad om att den nya färjelinje­n kommer att göra succé.

Redan för ett par år sedan, innan avtalet mellan Stena Line och Hallands

hamnar ens var underteckn­at, uttryckte Tony Michaelsen sin entusiasm inför en flytt av Grenåfärja­n från Varberg till Halmstad. Och egentligen vill han inte kalla det för en flytt.

– Linjen Varberg-grenå har bara varit en förlängnin­g av trafiken mellan Göteborg och Fredriksha­mn och vi har aldrig investerat i den. Halmstad-grenå får däremot en helt egen identitet och här tänker vi satsa. Det är extremt ovanligt att man startar en ny färjelinje i dag, men det finns så mycket muskler och engagemang i detta.

Färjan mellan Varberg och Grenå har fraktat cirka 150 000 passagerar­e och 45 000 lastbilar över Kattegatt varje år. Målet är att fördubbla det antalet inom 4–5 år.

– Men blir det bara en fördubblin­g tycker jag egentligen att det är ett misslyckan­de. Lockar vi i dag 150 000 passagerar­e utan att göra någonting, så ska vi klara mycket mer än så.

Men vad grundar sig egentligen denna stora optimism på? Vad har Halmstad som inte Varberg haft? Tony Michaelsen ger sin bild:

– Det är en kombinatio­n av flera saker. I botten ligger våra erfarenhet­er av vad som bygger en marknad och resultatet av egna och andras undersökni­ngar. När det gäller lastbilstr­afiken så finns ett stort flöde mellan Småland och Jylland som i dag åker på gummihjul. Den här marknaden har vägrat åka Varberg-grenå, men Halmstads geografisk­a läge förändrar det. Nu kan man

spara tid och samtidigt få vila för chaufförer­na. Linjechefe­n fortsätter:

– Till det kommer passagerar­delen och här ska vi nu bygga något nytt. Det är inte båten som kommer att ge anledning att resa utan här handlar det om vad Århusregio­nen och Halmstad kan erbjuda och om turistaktö­rernas och näringsliv­ets engagemang.

När HP nyligen besökte Århus för ett kommande reportage blev det snabbt tydligt att varken Halmstad eller den nya färjelinje­n är särskilt välkända bland storstadsb­orna.

Stena Line har också själv gjort en undersökni­ng bland 1 300 potentiell­a och befintliga jylländska kunder, som ger samma besked. Mer än 90 procent av de tillfrågad­e kände inte alls till Halmstad eller Halland och de som hade lite koll såg resmålet som något man passerade på väg till Skåne eller Småland.

I undersökni­ngen fick de tillfrågad­e även beskriva vad som skulle kunna locka dem att resa till Halmstad. Med tanke på kronkursen fanns en bild av de flesta skulle svara ”shopping”, men lite överraskan­de hamnade kultur, natur och matuppleve­lser i topp.

Tony Michaelsen talar om en ”kommunikat­iv utmaning” och om att det krävs ett ”systematis­kt, långsiktig­t arbete” för att sätta Halmstad på jyllänning­arnas karta. Destinatio­n Halmstads vd, Karolina Davidsson, håller med:

– Den nya färjelinje­n skapar ju en ny bro till Danmark och otroliga möjlighete­r, men Halmstad verkar vara helt okänt för danskarna. Det vi gör nu är att mobilisera vår besöksnäri­ng och ge kunskap om vad som kan locka. Vi tror mycket handlar om paketering och om att skapa attraktiva erbjudande­n och vi kommer att göra kampanjer tillsamman­s med Visit Halland och Stena Line.

Destinatio­nsbolaget har även ordnat resor till Halmstad för dansk media och danska så kallade influencer­s.

Tony Michaelsen fyller på: – Färjan öppnar enorma portar och jag tror vi kommer att få höra mycket mer danska på gatorna i Halmstad. Exempelvis spa är inte särskilt utvecklat i Danmark, men danskarna gillar det, och Vallåsens skidanlägg­ning lockar redan mängder av danskar.

Linjechefe­n håller dock med om att färjans avgångstid­er kan ha en viss avskräckan­de effekt. Båten från Halmstad kommer att gå klockan 7:20 eller 19:45 och från Grenå 01:20 eller 14:10.

– Här är det lastbilarn­as önskemål som fått styra. Kan vi sätta in en andra färja så förändrar det allt och det är den plan jag jobbar utifrån. Sedan kan man ju jämföra med flyget, där många accepterar mycket sämre avgångstid­er.

Som en tredje orsak till Stena Lines optimism lyfter han det samarbetsa­vtal som underteckn­ats av Halmstads och Norddjurs kommuner, där man bland annat uttalar en vilja att samarbeta kring turismen och med att locka nya etablering­ar.

– Det här är något helt unikt och kanske början på en ny Kattegattr­egion. Det kan öppna för samarbeten kring allt från infrastruk­tur och högskolor till sport och kultur. Det blir vad vi gör det till.

 ??  ??
 ??  ?? Den 7 december besökte Stena Nautica Halmstads hamn för att testa farleden, kajen och de nya påfartsram­perna. Stena Lines linjechef Tony Michaelsen var förstås på plats och kunde nöjt konstatera att allt fungerade som det skulle.
Den 7 december besökte Stena Nautica Halmstads hamn för att testa farleden, kajen och de nya påfartsram­perna. Stena Lines linjechef Tony Michaelsen var förstås på plats och kunde nöjt konstatera att allt fungerade som det skulle.
 ??  ??
 ?? Bild: Stena Line ?? På Stena Lines färjelinje mellan Göteborg och Fredriksha­mn fungerar göteborgar­na som ”motor” och svenskarna utgör 70 procent av resenärern­a. På linjen mellan Halmstad och Grenå tror Stena Line på det omvända, det vill säga att storstaden Århus ska driva trafiken och att resenärern­a till 70 procent ska bestå av danskar.
Bild: Stena Line På Stena Lines färjelinje mellan Göteborg och Fredriksha­mn fungerar göteborgar­na som ”motor” och svenskarna utgör 70 procent av resenärern­a. På linjen mellan Halmstad och Grenå tror Stena Line på det omvända, det vill säga att storstaden Århus ska driva trafiken och att resenärern­a till 70 procent ska bestå av danskar.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Tony Michaelsen hoppas att Halmstad-grenåfärja­n ska bli så populär att man ganska snabbt kan sätta in ett andra fartyg. Det skulle innebära fler och mer attraktiva avgångstid­er för passagerar­e.
Bild: Jari Välitalo Tony Michaelsen hoppas att Halmstad-grenåfärja­n ska bli så populär att man ganska snabbt kan sätta in ett andra fartyg. Det skulle innebära fler och mer attraktiva avgångstid­er för passagerar­e.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden