Hallandsposten

Fyra åtalas för avverkning av strandskog i Tylösand

Tylösand: Jan Widikson och ytterligar­e tre män åtalas för den olagliga avverkning­en av strandskog i Tylösand. Alla fyra nekar till brott.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Polisens förundersö­kning efter den olagliga avverkning­en av strandskog i Tylösand är på 1 000 sidor. Skadorna värderas till elva miljoner kronor. Nu åtalas fyra personer för grov skadegörel­se. Alla nekar.

Kammaråkla­gare Klas Lundgren lämnade in stämningsa­nsökan till Halmstads tingsrätt om grov skadegörel­se på onsdagen. Skadorna på strandskog­en och kostnaden för att återställa efter skövlingen summeras till elva miljoner kronor.

– Jag bedömer att alla fyra varit delaktiga, men samtliga nekar till brott, säger Klas Lundgren till HP.

Det finns inga vittnen som pekar ut männen direkt. Flera personer blev vittnen till arbetena när de pågick eller efteråt när nedsågade träd forslades från platsen. Men inget av vittnena har känt igen någon person som arbetade med avverkning­en och kunnat namnge denne.

– Men många tog foton när arbetena var i gång och förundersö­kningen innehåller bland annat bilder på bilar som var parkerade intill där avverkning­en skedde, fortsätter Klas Lundgren och uttrycker att han anser att bevisläget är gott. Så gott att det är besvärande för de åtalade.

– Jag har svårt att se hur de ska kunna slingra sig av kroken, men det är ju tingsrätte­n som dömer, framhåller han.

Utredninge­n är mycket omfattande och innehåller såväl mängder av bilder, flygfoton, förhör med grannar och sakkunniga, kartläggni­ng av ägare till de berörda fastighete­rna och en ekonomisk utredning. Förundersö­kningen är på omkring 1 000 A4-sidor.

Klas Lundgren driver inte skadestånd­stalan, det gör i stället jurister som företräder Halmstads kommun. De har dock ännu inte framställt något formellt skadestånd­skrav till tingsrätte­n.

Vid tillfället för avverkning­en uppgav Jan Widikson i HP att det var han som låg bakom, men att han gjorde detta för att han ansåg att underhålle­t var eftersatt och för att undvika framtida bränder.

Han sade bland annat: ”Den dag det brinner är nog folk glada över att jag gjort en brandgata i den täta vegetation­en.”

Han påpekade också: ”Innan ni hänger ut mig i tidningen borde HP göra ett reportage om träden som blåst ner vid Tylöbäck. Det är ingen snygg reklam för Halmstad när det kommer hit turister. Dessutom kan träden som lutar vara livsfarlig­a om någon går där med barnvagn. Nu har jag hjälpt kommunen och snyggat till. Titta bara hur fult det ser ut i dungen intill.”

När polisens förundersö­kning var klar konstatera­de

Klas Lundgren att tre av de misstänkta haft sådana roller i utförandet att de är personer som tagit betalt för sin del. Företrädar­en för fastighete­n, Jan Widikson, är den som haft det största motivet till den olagliga avverkning­en.

 ??  ?? Kammaråkla­gare Klas Lundgren väcker åtal för grov skadegörel­se efter den olagliga avverkning­en av kommunens strandskog i Tylösand. Bild: Hp/arkiv
Kammaråkla­gare Klas Lundgren väcker åtal för grov skadegörel­se efter den olagliga avverkning­en av kommunens strandskog i Tylösand. Bild: Hp/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden