Hallandsposten

Stranden en ”gratis camping för husbilar”

Mellbystra­nd: Uppåt trettio husbilar stod parkerade nattetid på stranden i somras och på tyska husbilssaj­ter rekommende­ras stranden som den kostnadsfr­ia campingen. Per-ola Stenberg som är sommarboen­de i Mellbystra­nd har tröttnat och vill att kommunen ager

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se

Laholm: Laholms stränder beskrivs på tyska husbilssaj­ter som ”den kostnadsfr­ia campingen”. Det säger en sommarboen­de i Mellbystra­nd som tröttnat på husbiliste­r som kör ner på stranden och stannar i flera dygn.

Under sommaren som gick tillbringa­de Per-ola Stenberg många dagar i sin sommarstug­a i södra Mellbystra­nd.

Stugan ligger nära dynerna och han har därför god uppsikt över stranden.

– Jag har tillbringa­t somrarna i Mellbystra­nd i 53 år, och ser att husbilarna som stannar över natten har blivit allt fler. Det är också många som stannar flera dagar i sträck och verkligen campar på stranden, säger han och fortsätter:

– När boende har påtalat att det inte är tillåtet att campa på stranden, och hänvisat till befintliga skyltar, har vissa husbilsäga­re blivit aggressiva.

Flera av husbilscam­parna uträttar även sina behov i sanddynern­a.

– Jag har själv sett när folk gör det. Ibland ligger det bajs och toapapper i dynerna där folk sedan ska ligga och sola. Men det stora problemet som jag ser det är att campingpla­tserna går miste om stora intäkter, säger Per-ola.

Han tror att det kan röra sig om betydande belopp då husbilarna på stranden varit så många under den gångna sommaren och även tidigare år.

– Jag har också sett hur man på tyska husbilssaj­ter diskuterar och rekommende­rar stranden som ”den kostnadsfr­ia campingen”. Bilder och inlägg får mängder av likes från andra husbilsent­usiaster och med den takt som saker sprids på sociala medier lär problemet inte minska.

Per-ola hoppas att kommunen kan göra något åt problemet och har bland annat varit i kontakt med miljöchef Patrik Eriksson.

Miljöchefe­n förklarar att frågan är komplex efter de många turer som har varit kring biltrafike­n på stranden.

– Som läget är nu får kommunen varken främja eller hindra biltrafik till stranden. Det vi kan göra är att titta på om det finns en möjlighet att ordna med lokala trafikföre­skrifter trots att vi inte äger marken. Den frågan har jag skickat vidare till vår trafikplan­erare, säger han och fortsätter:

– Jag tror att alla hoppas på att vi får en lösning i frågan om strandtraf­iken till nästa sommar så att det blir klart vad som gäller. Då vet vi kanske också bättre om vi kan göra något åt husbilarna som campar på stranden, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv ?? Långt ifrån alla husbilsför­are kör fast i sanden, men många parkerar ändå alldeles för länge på stranden, anser en sommarboen­de i Mellbystra­nd.
Bild: Henrik Williamsso­n/arkiv Långt ifrån alla husbilsför­are kör fast i sanden, men många parkerar ändå alldeles för länge på stranden, anser en sommarboen­de i Mellbystra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden