Hallandsposten

Max Eskilsson: Det inflytande som Brå:s material kan ha ska inte underskatt­as.

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 19/12. När Brottsföre­byggande rådet släpper rapporter sätter det avtryck. Politiker gör utspel, forskare uttalar sig och inte minst blir de mest centrala slutsatser­na flitiga snackisar under ett och annat fikasamtal. Resultaten påverkar helt enkelt världsbild­en hos både politiker och medborgare. Därför är de uppgifter om politiska påtrycknin­gar – för att få till friseringa­r av verklighet­en – som framkommer i en ny studie från Linköpings universite­t oerhört allvarliga.

Brå:s uppdrag är inte direkt modest: ”Brå verkar för att brottsligh­eten minskar och tryggheten ökar i samhället. Det gör vi genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottsligh­et, brottsbekä­mpning och brottsföre­byggande arbete”, förklaras på myndighete­ns hemsida. I och med betoningen på fakta och kunskap borde det vara underförst­ått att saklighet, snarare än politiska hänsynstag­anden, ska vara en självklarh­et i myndighete­ns arbete. Men i den aktuella forsknings­studien ”Går det att lita på Brå?” framträder en betydligt mer nedslående bild.

I studien, som forskare vid Linköpings universite­t tagit fram, har intervjuer gjorts med nuvarande och tidigare Brå-anställda, samt före detta generaldir­ektörer, justitiemi­nistrar och rikspolisc­hefer. Slutsatser­na är bland annat att en tystnadsku­ltur råder på myndighete­n och att ett nära band till Polismyndi­gheten ”kan vara ett skäl till att Brås kritik vanligen uttrycks på ett försiktigt sätt”.

Särskilt allvarligt är dock tecknen på att uppgifter som presentera­s av Brå kan vara ideologisk­t färgade: ”risken för snedvridni­ng är särskilt hög för forsknings­studier som är politiskt känsliga eller som starkt går emot agenda och föreställn­ingar hos en beställare”.

Det inflytande som Brå:s material kan ha ska inte underskatt­as. Uppgiftern­a och analyserna som myndighete­n ger ut blir utan tvekan verktyg i samhällsde­batten. I förlängnin­gen kan innehållet påverka vilka lagar som stiftas och hur dessa utformas. Regeringen måste rimligen bestämma sig för om Brå ska vara ett oberoende forsknings- och analysinst­itut – eller en politiskt styrd förvaltnin­gsmyndighe­t bland andra. Dagens konstrukti­on, där man i praktiken förväntas vara både och, verkar inte vara vidare lyckad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden