Hallandsposten

Så kan man hjälpa sin skotträdda hund

Halmstad: Nyårsafton är mindre än en månad bort och därmed också en tid som kan vara ansträngd för våra fyrbenta vänner. Som tur är finns det en hel del knep att ta till för att hjälpa hunden runt tolvslaget.

- Michael Larsson

– Inte alla hundar är rädda för fyrverkeri­er, men det är relativt vanligt och de som har problem har ofta stora problem. Vi får ofta samtal från hundägare så här års, säger Maria Fernlund, veterinär på Vettris.

Enligt Svenska Kennelklub­ben är runt en tredjedel av våra cirka 730000 hundar är skotträdda. Rädslan kan finnas hos stora som små hundar, av olika raser. Rädslan kan ligga i generna men det kan också handla om en traumatisk upplevelse kopplad till höga ljud, berättar Maria Fernlund.

– En rädd hund kan få ångest och dra sig undan, få svårt att äta och till och med kissa ned sig. Som husse eller matte ska man hålla sig i närheten, men samtidigt ska man inte tränga sig på den rädda hunden.

Som tur är finns det en del tips och hjälpmedel att ta till för att hjälpa hunden.

– Har man möjlighet så kan man ta sig till en lugn plats. Det finns kosttillsk­ott i form av ett mjölkprote­in som liknar modersmjöl­ken och har en lugnande effekt samt doftferomo­ner att köpa. En del av dem börjar man med några dagar innan nyår, andra en vecka innan ungefär, säger Maria Fernlund.

– Fungerar inte det så finns det även ett receptbela­gt lugnande hjälpmedel som man kan ta till om det skulle behövas.

Ett annat sätt som förvisso kräver lite förberedel­se är att träna hunden på höga ljud.

– Det finns inspelade raketljud och annat som man kan låta hunden lyssna på samtidigt som man gör något roligt, som att kasta boll eller äta, då förknippas ljuden med något positivt. Bäst fungerar det när hunden är valp men även en gammal hund kan lära sig att sitta, säger Maria Fernlund.

Finns det något man ska undvika att göra?

– Jag tycker inte att man ska ge sig ut, utan hålla sig hemma och kanske sätta på tv:n eller radion så att knallarna från fyrverkeri­erna inte blir så tydliga. Ger man sig ut finns det en risk att hunden springer iväg.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Veterinär Maria Fernlund tillsamman­s med hunden Nero – som inte är rädd för raketer.
Bild: Jari Välitalo Veterinär Maria Fernlund tillsamman­s med hunden Nero – som inte är rädd för raketer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden