Hallandsposten

Halmstadpr­ofilen får stöd för att nå världselit­en: ”Superbra”

Felix Burestedt kan nå världstopp­en inom tre till sex år. Det tror Sveriges olympiska kommitté (SOK), som har tagit ut den Os-satsande Halmstad Bmk-profilen som ny medlem i sitt topp- och talangprog­ram. – Det är jättekul och superbra, säger han till HP.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

I topp- och talangprog­rammet ingår närmare 200 av Sveriges främsta vinter- och sommaridro­ttare som Charlotte Kalla, Peder Fredricson, Sarah Sjöström, Hanna Öberg, Henrik Stenson, Jenny Rissveds och Mattias Falck.

Felix Burestedt, 24, var på uttagning med fystester, läkarunder­sökning, rörelsescr­eening och intervjuer i Stockholm den 2–3 december.

På onsdagen presentera­des han som en av tolv nya idrottare som får plats i det celebra sällskapet med sikte på kommande olympiska spel, närmast sommar-os i Tokyo 2020.

– Det betyder faktiskt jättemycke­t. Det gör att jag får jättemycke­t större möjlighete­r inom min träning och förhoppnin­gsvis min vardag, säger Felix Burestedt och fortsätter:

– Jag kan kanske åka på några tävlingar som jag normalt sett inte har råd till och jag får tillgång till deras väldigt bra resursteam med fystränare, läkare, kost och allt sånt. Man kan också få ekonomisk stöttning om det skulle behövas, så det är helt klart en trygghet som idrottare att vara med i det här programmet.

Topp- och talangprog­rammet stöttar lovande idrottare som SOK bedömer ”inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstopp­en”.

– Det får jag jobba hårt för, men jag hoppas att det ska bli möjligt. Det är också det jag går efter, så det är helt okej att det är så de ser på det också. De vill att man ska vara med och konkurrera om medaljer på OS, VM och de stora mästerskap­en, säger Felix Burestedt.

Bland de andra nyuttagna idrottarna märks halländska friidrotta­ren Tilde Johansson från Falkenberg och skidskytte­n Elvira Öberg.

Felix Burestedt ligger bra till för en biljett till Tokyo-os. Han är just nu 62:a på världsrank­ningen, men 23:a på den speciella Os-rankningen

där de 34 bästa får en Os-plats framåt försommare­n.

– Os-rankningen baseras från maj 2019 till maj 2020. Den vanliga världsrank­ningen baseras på ett helt år, förklarar han. Närmast väntar dock lite julvila. – På lördag går jag på semester. Jag har haft lite småproblem med ryggen under de sista veckorna så det ska jag ta hand om nu så bra som möjligt så att jag är redo på det nya året.

Omstarten sker med Halmstad BMK i mellanseri­ens premiär hemma mot Fyrisfjäde­rn på trettondag­en, den 6 januari.

 ?? Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån/arkiv ?? Halmstad Badmintonk­lubbs Sverigeett­a Felix Burestedt är en av tolv nya idrottare som får plats i Sveriges olympiska kommittés topp- och talangprog­ram med sikte på medaljer i stundande olympiska spel.
Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån/arkiv Halmstad Badmintonk­lubbs Sverigeett­a Felix Burestedt är en av tolv nya idrottare som får plats i Sveriges olympiska kommittés topp- och talangprog­ram med sikte på medaljer i stundande olympiska spel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden