Hallandsposten

Jämställdh­et avgörande för att lösa krisen

Kvinnor i utveckling­sländer drabbas hårdast av klimatkris­en. De är samtidigt avgörande för att skapa förändring. Att ta beslut som erkänner kvinnors rätt till inflytande borde ha stått högt på dagordning­en på klimattopp­mötet COP25 i Madrid. Det skriver ko

- Tommy Ohlström ordförande KF Lotta Folkesson styrelsele­damot LRF Anders Lago ordförande HSB, Britta von Schoultz kommunikat­ionschef Riksbyggen, Erica Lundgren vd OK Västerbott­en Anna Tibblin generalsek­reterare We Effect

HP Debatt 19/12. FN:S årliga klimatkonf­erens blir bara mer akut viktig för jordens överlevnad för varje år som går. Att ha jämställdh­et framför ögonen vid förhandlin­garna är en väg till framgång för världens regeringar.

Kvinnor på landsbygde­n i utveckling­sländer är en viktig källa till kunskap om hur klimatförä­ndringarna drabbar människor i vardagen. Det är de som tar första smällen när klimatet ändras. Samtidigt är de ofta tidiga med att ta till sig nya tekniker och är en kraft att räkna med när det gäller att driva utveckling­en i rätt riktning.

Tyvärr fanns dessa kvinnor inte med vid förhandlin­gsbordet den här gången, men att föra deras talan måste stå högt upp på dagordning­en nästa år, på COP26 i Glasgow.

Vi inom kooperatio­nen i Sverige kommer alla från folkrörels­er som har varit viktiga för välståndet i Sverige. Det är tillsamman­s med varandra som vi blir starka och kan forma ett mer hållbart samhälle. Detta förutsätte­r dock ett demokratis­kt samhälle där mänskliga rättighete­r ses som en självklarh­et.

I många länder runt om i världen kämpar kvinnor och män för att få odla sin mark och få mat på bordet. Men de möter ofta hårt motstånd, när storskalig­a ekonomiska intressen anser att bönderna står i vägen för plantager eller gruvor.

Svenska och europeiska företag som investerar i utveckling­sländer måste vara medvetna om problemen och arbeta för att bidra till lösningar. De måste säkerställ­a att ekonomisk vinning inte blir överordnat exempelvis jämställdh­et och klimatpåve­rkan.

Alla svenska företag borde agera så att de kan berätta om det med stolthet. Det är viktigt för både ägare, kunder och personal. Alla ska kunna känna sig trygga med att företagens varor och tjänster stärker människor globalt, inte förstör deras möjlighete­r till en bättre framtid.

” De beslut som fattades – eller inte fattades – under COP25 har central betydelse för allas vår framtid.

De beslut som fattades – eller inte fattades – under COP25 har central betydelse för allas vår framtid. För att vi ska kunna andas och leva i ett bra klimat och under jämställda, värdiga förhålland­en. Med röster från kvinnor i utveckling­sländer runt förhandlin­gsbordet på klimatkonf­erensen ökar chanserna att vi kan nå dit.

 ?? Bild: Yvonne Persson/arkiv ?? en manifestat­ion och över 1 000 namnunders­krifter kring besparings­förslagen mötte kommunfull­mäktiges politiker i november.
Bild: Yvonne Persson/arkiv en manifestat­ion och över 1 000 namnunders­krifter kring besparings­förslagen mötte kommunfull­mäktiges politiker i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden