Hallandsposten

AF måste öppna i Laholm och Hylte på nytt

Hylte: Arbetsförm­edlingen (AF) har nu fått regeringen­s uppdrag att öppna i Hylte och i de övriga kommuner där man under hösten har stängt ned.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Det berättade arbetsmark­nadsminist­ern Eva Nordmark under gårdagen genom ett nytt reglerings­brev. Det beskriver en ”fysisk närvaro” i alla de kommuner eller orter där man fram till årets besparinga­r hade kontor. Finansieri­ngenska bland annat bestå av lån.

Beskedet kommer som en lättnad för de styrande i Hylte, som uppvaktat både AF och statsmakte­rna sedan nedläggnin­gsbeskedet i våras.

– Nu får vi bara hoppas att de kommer tillbaka och har verksamhet här helt och hållet, och inte bara ett eller ett par dagar i veckan. Jag vet hur man på Arbetsförm­edlingen brukar tolka regler, så jag har fog för att vara misstänksa­m. Ledningen har även tidigare försökt lägga ned i Hylte och i Laholm, men det har då av olika anledninga­r inte blivit av, säger Göran Edberg (S), ledamot i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och också tidigare chef för arbetsförm­edlingen i Hylte.

Arbetsförm­edlingens kontor i Hyltebruk tömdes 1 november. Ett tiotal anställda förflyttad­es då till Halmstad.

– De flesta hade och har långa anställnin­gar och finns kvar hos oss. De har inte slutat, uppger Niclas Gustafsson, sektionsch­ef i Halmstad och som menar att det därmed finns fysiska förutsättn­ingar, om det skulle behövas, att bemanna Hylte igen.

Dessa jobbar fortfarand­e mot såväl arbetslösa som arbetsgiva­re i Hylte, fast organisera­t på annat sätt.

Vad som i realiteten ska ske efter regeringen­s besked, vet han dock inte. Han anger att händelsern­a på central nivå var torsdagens ”stora snackis” på hans och förmodlige­n alla andra arbetsförm­edlingskon­tor.

– Så småningom får vi via våra högre chefer besked om hur det ska genomföras.

Niclas Gustafsson påpekar att civildepar­tementet är i gång med att utöka antalet ”statens servicekon­tor” i glesbygdsk­ommuner. Är Hylte med i dessa ambitioner finns möjlighet till samverkan.

 ?? Bild: Jan Bergman/arkiv ?? Göran Edberg (S), i ledningen för kommunstyr­et och tidigare arbetsförm­edlingsche­f.
Bild: Jan Bergman/arkiv Göran Edberg (S), i ledningen för kommunstyr­et och tidigare arbetsförm­edlingsche­f.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden