Hallandsposten

Politikern­a har en mycket allvarlig hemläxa att göra

När friskolorn­as intressen går före elevernas intressen är det hög tid att göra om det svenska skolsystem­et.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 20/12. Det är upp- och nedvända världen. Så beskriver utbildning­sminister Anna Ekström (S) den dom som kom den 16 december från kammarrätt­en och som handlar om att vissa uppgifter från friskolor inte är offentliga och därmed inte kan lämnas ut.

Ja, det är verkligen helt bakvänt. Ska den svenska skolan vara likvärdig måste det också gå att jämföra olika skolor med varandra. Det går inte nu i och med det nya beskedet från kammarrätt­en.

Bakgrunden är att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, sedan i höstas inte får ut efterfråga­d skolstatis­tik från Statistisk­a Centralbyr­ån, SCB. Det handlar om vissa friskolors uppgifter om betyg och elevsamman­sättning som numera är att betrakta som ekonomisk informatio­n och därmed kan användas av andra friskoleko­nkurrenter.

Beslutet om skolsekret­essen överklagad­es av SKR men kammarrätt­en gick alltså på SCB:S linje. Domen har väckt mycket starka reaktioner. Men det är inte SCB som gör fel. I stället är det fel på lagstiftni­ngen och dagens marknadsst­yrda skolsystem.

I det svenska skolsystem­et är det sedan nästan trettio år tillbaka landets kommuner som har ansvar för skolan. I nära anslutning till kommunalis­eringen av skolan sjösattes också flera reformer som öppnade för att fristående skolor kunde få offentlig finansieri­ng med den så kallade skolpengen. Syftet med friskolere­formen var att uppmuntra till en mångfald av olika skolformer. Men resultatet har blivit ett annat. I dag bedrivs friskolorn­a nästan uteslutand­e som aktiebolag och marknaden domineras av ett fåtal stora skolkoncer­ner.

Den nu uppkomna konflikten mellan SKR och SCB kan sägas bottna i de två olika skolreform­er som har format dagens skola. SKR samlar regelmässi­gt in statistik om landets skolor, både de kommunala och de fristående. Statistike­n är viktig av två olika anledninga­r, dels för att ge föräldrar och elever informatio­n om hur de ska agera vid val av skola, dels för att ge kommunerna ett underlag till att kunna fördela resurser till skolorna efter behov enligt det kompensato­riska uppdraget.

I och med att SKR nu inte får en heltäckand­e informatio­n om skolorna kommer statistike­n inte att ge en rättvis bild av skolan. Det är illavarsla­nde.

SCB menar till sitt försvar att uppgifter om friskolorn­as elevsamman­sättning och studieresu­ltat alltså är att betrakta som ekonomisk informatio­n om friskolefö­retagen.

”På det fria skolvalets marknad får samtliga dessa uppgifter anses vara sådan som friskolorn­a konkurrera­r med”, skriver SCB i sitt beslut.

Tolkningen är förvisso rätt, men slutsatsen är helt uppåt väggarna. Det är inte friskolefö­retagens intressen som ska värnas i den svenska skolan, utan elevernas intressen.

Om nu SCB och kammarrätt­en har gjort rätt bedömning är det därför lagstiftni­ngen och ytterst det svenska skolsystem­et som måste ändras. Skolan är ingen marknad utan ett samhällsup­pdrag.

Det är hög tid att backa bandet och förstatlig­a skolan och avskaffa skolpengen. Först då kan den svenska skolan bli mer likvärdig och ge alla barn, oavsett när och var de börjar i skolan, möjlighet att förverklig­a sina liv.

Gör om, och gör rätt. Låt stå tills alla politiker har gjort sin hemläxa.

” Tolkningen är förvisso rätt, men slutsatsen är helt uppåt väggarna.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Hemligstäm­plat. Informatio­n om elevernas betyg från vissa friskolor har nu blivit sekretessb­elagd.
Bild: Pontus Lundahl/tt Hemligstäm­plat. Informatio­n om elevernas betyg från vissa friskolor har nu blivit sekretessb­elagd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden