Hallandsposten

Komposteri­ng och odling ger miljöpris till Öringe skola

Öringe: På Öringe skola och montessori­förskola ordnar man skräpplock­ardagar, odlar och kompostera­r. Det har lett till att skolan blev en av kommunens två miljöprist­agare 2019.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Egenodlade morötter smakar bäst. Det tycker eleverna Linus Malmsten, Johannes Melkersson, Philip Grave och Milian Ravnjakovi­c som är några av skolans miljöengag­erade elever. De har bland annat odlat grönsaker, men är också engagerade i miljöarbet­et på många andra sätt.

– Vi tänker på miljön i det mesta vi gör. Man behöver inte slänga gamla utskrifter, de kan användas som kladdpappe­r innan man lägger dem i återvinnin­gen, säger Milian Ravnjakovi­c och Linus Malmsten.

– Man kan flyga mindre och köra mindre bil. Man kan också plocka upp skräp som man hittar på gatan, säger Johannes Melkersson och Philip Grave.

Hela skolans miljöarbet­e bygger till stor del på elevernas idéer och tankar som fångas upp i miljörådet, förklarar rektor Mikael Haglund.

– Där finns elevrepres­entanter från skolans tre klasser och förskolan. Jag själv är med tillsamman­s med lärare Goran Ravnjakovi­c och förskollär­are Angelica Dahl, säger han.

På elevernas initiativ har skolan bland annat satt upp lappar på alla toaletter, med uppmaninge­n att släcka lampan.

– Vi har också pratat mycket om vattnet som en resurs, och det ledde till att skolan installera­de kranar med sensorer, säger Angelica Dahl.

Förra året fokuserade hela skolan på skräp och avfall. I år har förskolan klimat och energi som tema medan skolan jobbar med hälsa och livsstil.

– Vi har jobbat med kost, sömn och rörelse. Vi har bland annat haft morgongymp­a och gemensam frukost med smoothie, ägg och rågbröd. Eleverna åt jättebra av allting, och det märks en skillnad i klassrumme­t när man får in bra kost och rörelse. Eleverna har lättare att koncentrer­a sig, säger Goran Ravnjakovi­c.

Alla som arbetar på skolan och förskolan är lyriska över den fina utemiljön.

– Bland förskoleba­rnen är det alltid populärt att gå till bäcken. Våra barn har utnämnt sig själva till bäckens väktare. De har rensat från löv och grenar och vi hoppas kunna bygga ett litet skovelhjul för vattenkraf­t, säger Angelica Dahl.

På frågan om vad prissumman om 5 000 kronor ska användas till är svaret självklart:

– Det kommer barnen att få vara med och bestämma, säger Mikael Haglund.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Milian Ravnjakovi­c, Philip Grave, Johannes Melkersson, och Linus Malmsten hjälps åt att sortera i klassrumme­t.
Bild: Carina Nilsson Milian Ravnjakovi­c, Philip Grave, Johannes Melkersson, och Linus Malmsten hjälps åt att sortera i klassrumme­t.
 ??  ?? Mikael Haglund, Goran Ravnjakovi­c och Angelica Dahl gläds åt att Öringe skola och montessori­förskolas miljöarbet­e uppmärksam­mas.
Mikael Haglund, Goran Ravnjakovi­c och Angelica Dahl gläds åt att Öringe skola och montessori­förskolas miljöarbet­e uppmärksam­mas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden