Hallandsposten

Saga från ”Talang” och Face 84-Emma gör låtar i Halland

– Jag vill bli som Beyoncé! Det säger 13-åriga ”Talang”finalisten Saga Ludvigsson, som redan jämförs med Zara Larsson. I Varberg skriver hon låtar med Emma Askman, som har tävlat i Melodifest­ivalen.

- Martin Erlandsson rmedaratki­nti.oenrlean@dshsaolnla@ndhsnp.soesten.se

I huset i Torpa utanför Varberg finns ett litet musikrum, där ena väggen är fylld av Emma Askmans gitarrer. Där inne skriver hon och Saga Ludvigsson låtar och den 3 januari släpps första singeln: ”Don’t ever be the same”.

– Det bygger på något som hände mig och det känns som om jag kan släppa det nu när vi har gjort en låt. Jag tycker att det blir mer känsla och styrka i sången när jag är lite förbannad, berättar Saga, som är från Örby och slog igenom när hon gick till final i ”Talang” i våras.

– Jag tycker att man hör att exempelvis Molly Sandén menar det hon sjunger och att det inte bara är en text som någon har gett henne.

I ”Talang” gick Saga vidare med en version av Zara Larssons ”Ain’t my fault” och i finalen framförde hon Aviciis ”Without you”.

– Zara skickade hjärtan och la ut att folk skulle rösta på mig. Sedan ringde en ur produktion­en och bjöd upp oss till ”Idol” när Zara skulle vara med. Efter genrepet sprang jag fram och kramade om henne och fick ta en bild. När hon kände igen mig började jag att gråta, minns Saga, vars förebild också tävlade i ”Talang” i unga år.

Nu cirkulerar hela Sagas liv kring en kommande artistkarr­iär. Siktet är inställt på att bli en ny Beyoncé.

– Jag har en tydlig bild och ingen plan B. Jag vill bo i Hollywood Hills och göra hitlåtar och vara med på Coachella och The Met Gala. Just nu gillar jag Lady Gaga och att hon inte är lagom. Det ska vara extra, överflödig­t, stort och fluffigt, förklarar Saga.

– Det som är härligt med Saga är att hon har visioner och ändå är ödmjuk. Det räcker inte med att bara ha en talang och Saga har de andra bitarna också. Det är sjukt mycket spännande saker på gång, säger Emma och tänker bland annat på uppträdand­et på Tele2 arena i samband med finalen av herrarnas handbolls-em i slutet av januari.

De två sångerskor­na träffades av en slump i somras, när Saga var hos sin mormor och morfar i Tångaberg.

– Vi var på Kärra strand samtidigt och jag kände igen Saga. Jag pratade först med hennes mormor Mariann och vi kom fram till att de umgicks med min farbror, som också bor i Tångaberg. När jag kom hem mejlade jag och frågade om Saga ville skriva sina egna låtar, berättar Emma Askman.

Den 35-åriga sångerskan, gitarriste­n och låtskrivar­en hette Karlsson i efternamn när hon var med i Face-84 alla åtta åren (2004–2012). Förutom att turnera i Sverige och Norge tävlade bandet 2008 i både Melodifest­ivalen med ”Alla mina X” 2008 och i ”Dansbandsk­ampen”.

Två år senare syntes Face-84 i TV 4-programmet ”Dansbandsb­rudar”. Men just nu är Emma mammaledig från tjänsten som annonssälj­are på Hallands Nyheter.

– Jag brinner för låtskrivan­det, så det här är superkul, säger hon.

Saga har tänkt på att sjunga egna låtar istället för covers, men inte på att hon skulle kunna skriva dem själv. Att hon har talang för det också intygar Emma Askman.

– Ja, det blev helt fantastisk­t. Jag älskar att jobba med Saga. Vi har verkligen matchat och utvecklas tillsamman­s.

Hur går låtskrivan­det till?

– Det började med att jag kom på olika skisser till melodier och nynnade för Saga. Sedan kommer hon in med sina idéer och influenser och då blir det fräscht och modernt. Trots att hon är så ung kan hon peka ut exakta, små detaljer som hon gillar i andra låtar och de kan vi ha som referenser när vi gör något liknande på vårt eget sätt, förklarar Emma.

– Jag vill inte att någon försöker manipulera och säga till mig vad jag tycker om. Det vill jag bestämma själv, slår Saga fast.

” Jag vill bli som Beyoncé! Jag har en tydlig bild och ingen plan B.

Saga Ludvigsson, 13 år

Nya låten ”Don’t ever be the same” är inspelad i Gödeby, mellan Sibbarp och Köinge, där Barbados Peter Samuelsson har sin studio.

– När vi spelar in blir jag peppad av Emma och mamma säger irriterand­e saker som gör mig arg på ett bra sätt, så jag får rätt ilska i låten, säger Saga med ett skratt.

Varje vecka övar hon rösten via Skype med Margareta Svensson Riggs som även coachar legendaren Stevie Wonder.

– Hon har hjälp jättemycke­t, så det som var jobbigt att sjunga förut går lätt nu, säger Saga Ludvigsson.

– Saga är hästlängde­r före mig när det gäller sången. Hon gör saker som inte ska vara möjliga, berömmer Emma Askman.

 ?? Bild: Martin Erlandsson ?? Snart 14-åriga musiktalan­gen Saga Ludvigsson har börjat skriva låtar utanför Varberg med Emma Askman, känd från Face-84. Den 3 januari släpps första singeln: ”Don’t ever be the same”.
Bild: Martin Erlandsson Snart 14-åriga musiktalan­gen Saga Ludvigsson har börjat skriva låtar utanför Varberg med Emma Askman, känd från Face-84. Den 3 januari släpps första singeln: ”Don’t ever be the same”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden