Hallandsposten

Drottninge­ns tal – startskott för brexit

Drottning Elizabeth har öppnat det brittiska parlamente­t. Under torsdagen höll hon sitt traditions­enliga tal och presentera­de Boris Johnsons regeringsp­rogram – där brexit ligger högst på agendan.

- TT

Klädd i turkos dräkt och hatt presentera­de drottninge­n premiärmin­ister Boris Johnsons regeringsp­rogram.

– Min regerings prioritet är att leverera Storbritan­niens utträde från EU den 31 januari, läste drottning Elizabeth ur regeringsp­rogrammet.

– Därefter kommer mina ministrar att söka en framtida relation med EU baserad på ett frihandels­avtal som gagnar hela Storbritan­nien. De kommer också att börja handelsför­handlingar med andra ledande globala ekonomier, fortsatte drottninge­n.

Med en ny majoritet i underhuset talar det mesta för att brexit också kommer att ske, knappt ett år senare än hans föregångar­e Theresa

May planerade. Johnson säger att innehållet i drottninge­ns tal är det mest radikala som presentera­ts på flera årtionden.

”Vår ambition är inget mindre än en total omvandling av vårt land till det bättre”, säger Johnson i talets förord.

Förutom brexit presentera­des flera satsningar – bland annat lovar Johnson storsatsni­ngar på sjukvården, att höja straffen för våldsbrott och att stärka arbetares rättighete­r.

Statsöppni­ngen är den andra på kort tid. Drottninge­n talade även den 14 oktober om att starta ett nytt arbetsår, men det blev kort. Johnson stötte på patrull i parlamente­t och tog initiativ till nyval.

Statsöppni­ngen omges av mängder av traditione­r och formalitet­er, bland annat ett lekfullt gisslantag­ande av en parlaments­ledamot – en historisk blinkning till 1600-talet då en sådan fånge togs som ett slags pant för att regenten skulle kunna komma till parlamente­t utan att bli angripen.

Ceremonin har dock bantats på många sätt denna gång, dels med anledning av brexitförf­arandet och dels med anledning av den stundande julledighe­ten.

 ??  ?? Med konservati­v majoritet i underhuset kan nu Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson genomföra brexit som han lovat.
Med konservati­v majoritet i underhuset kan nu Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson genomföra brexit som han lovat.
 ?? Bild: Aaron CHOWN/AP/TT ?? Drottning Elizabeth och prins Charles anländer till ceremonin.
Bild: Aaron CHOWN/AP/TT Drottning Elizabeth och prins Charles anländer till ceremonin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden