Hallandsposten

Så firar HBK:S manager julafton

Han spelade norsk tomte för att övertyga barnen om att tomten faktiskt finns och hade en nu bortgången svärfar som var julgransod­lare. Så försök inte snacka bort julen med HBK:S manager Magnus Haglund.

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Sport: Magnus Haglund kan allt om julgranar och anammar planering och framförhål­lning vid jul – precis som inom fotbollen.

– Jul för mig är avkoppling och att umgås med nära och kära där tiden för ett tag står stilla, vilket är en skön kontrast till mitt annars hektiska liv, säger Magnus och kastar in ett vedträ i den öppna spisen.

Vi sitter i den magnifika enplansvil­lan i Mellbystra­nd dit familjen Haglund, Magnus, frun Anna, döttrarna Ella, 11, och Ida, 8, samt hunden Ville, en Shetland sheepdog, flyttade i augusti.

– När vi såg den på nätet fastande vi för den direkt. Den hade varit ute till försäljnin­g ett tag, men ingen hade bott här innan vi. Jag är ju väldigt kär i hela sträckan från Båstad upp till Falkenberg, men det här blev perfekt. Vi är i Danmark på en timme och för mig tar det 18 minuter att köra till jobet på Örjans vall.

För Magnus del var julgranen klädd och julklappar­na inköpta redan en vecka före julafton.

– Planering och framförhål­lning är mina adelsmärke­n. Både inom fotboll och inför julen. Då kan man koppla av sedan för ju senare ett beslut, ju mer påverkas man av stress och då är risken större att ta fel beslut. Och när det gäller julklappar kan de ju annars ha tagit slut.

Den äldsta dottern Ella är iväg och rider med mamma Anna som arbetar delvis på Halmstads Fältrittkl­ubb.

Men för Magnus del är det travhästar som är det stora intresset. Han är delägare i Magic Happens som hittills har sprungit in 800 000 kronor, sitter med i valberedni­ngen till Svensk Travsports styrelse, ”jag blev tillfrågad när jag inte hade något lag att träna”, och är sedan gammalt bästa kompis med tränaren och kusken Peter Unterstein­er.

– Jag växte ju upp på Vallås med Halmstadtr­avet som granne så jag började hänga där när jag var åtta, nio år. Jag tyckte själva kapplöpnin­gen var spännande, men sedan tog jag mig även över till stallbacke­n och lärde känna folk där.

– Så man kan väl säga att fotbollen är mitt jobb och travet min hobby, där travet hjälper mig att skingra tankarna.

För att vara manager/tränare är egentligen att aldrig vara ledig med fotbollen ständigt i tankarna,

– Fast där måste jag säga att jag har blivit bättre på att stänga av. Men det är en träningssa­k.

Ingift i en julgransod­larfamilj har Magnus förstås också huggit granen som står i vardagsrum­met.

– Jo, vi var där uppe utanför Sven

” För att inte ungarna skulle avslöja mig spelade jag norsk tomte, pratade norska.

Magnus Haglund

ljunga och valde vår egen gran. Kungsgrane­n har ju varit mest populär på senare år, men nu har trenden vänt. Så vi har faktiskt en vanlig gran i år.

Då måste man ju fråga julgransex­pert Haglund, hur ska en bra julgran se ut?

– Den ska inte vara för stor utan ha de rätta proportion­erna med en

tydlig triangel, kraftigt nertill och avsmalnand­e längst upp utan att för den skull vara för tanig.

Även om julgranen är klädd, julpyntet framme och julklappar­na inköpta så blir det inte julafton i det nya huset utan hemma hos Magnus föräldrar, Kurt och Ann-christin, som bor kvar i huset på Vallås där Magnus växte upp.

– Så blir det i år, men vi har också varit i norska Trysil där Annas familj har en stuga och då brukar vi kombinera det med skidåkning.

Och just där har tomteåtaga­ndet från Magnus sida nått en ny nivå...

– För att inte ungarna skulle avslöja mig spelade jag norsk tomte, pratade norska. Men så småningom hjälpte inte ens det, skrattar han.

Vilken är din bästa julklapp?

– Numera är det nog inget paket utan just att få ta det lugnt.

Och den konstigast­e du har fått?

– Oj, den var svår. Men det får nog bli vakuumförp­ackad björnkorv som jag fick i fjol.

Vad får inte saknas på julbordet?

– Jag är ju hallänning så grönkål ska det finnas och Anna gör en fantastisk grönkålspa­j. Sedan det klassiska med sillen, det kalla, skinkan och så det varma. Och så gärna en kall julöl och en snaps Hallands fläder, till det.

Med kusiner i Australien, Varberg och Stockholm samt syskon, föräldrar och barn lär det bli minst tio på julafton.

– Julfirande är en lagsport – man ska vara många, ha sina nära och kära omkring sig, säger Magnus men blir sedan allvarlig:

– Fast det gör ju att man tänker ännu mer på de som tvingas fira julen ensamma. Det blir mest märkbart vid helgerna och leder till eftertanke, påpekar han.

Men klockan 15

på julafton bänkar sig alla runt tv:n för att se Kalle Anka.

– Det är kul att barnen vill göra det trots att de egentligen kan se det när som helst”, inflikar Magnus. Fast en sak lär ändå saknas – snön. – Det ska vara snö hela december och gärna till den 6 januari. Men inte längre.

Dagen efter, den 7 januari, börjar HBK sin försäsongs­träning...

 ??  ??
 ??  ?? Granen står så grön och grann i huset i Mellbystra­nd. Magnus Haglund ser fram emot en tarditione­ll jul med nära och kära. Här med dottern Ida och hunden Ville medan frun Anna och den andra dottern Ella var iväg och red.
Granen står så grön och grann i huset i Mellbystra­nd. Magnus Haglund ser fram emot en tarditione­ll jul med nära och kära. Här med dottern Ida och hunden Ville medan frun Anna och den andra dottern Ella var iväg och red.
 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden