Hallandsposten

Språkkrave­t stärker gemenskape­n i samhället

En god väg mot större inkluderin­g är krav på godkänt prov i språk- och samhällsor­ientering för den som vill bli medborgare.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbrån

HP Ledare 24/12. Kan man vara svensk på flera olika sätt? Ja, absolut. Och nej, faktiskt inte. Svaret skiftar beroende på vad man lägger i begreppet. Det enklaste är naturligtv­is att utgå från medborgars­kap och slå fast att alla som har ett svenskt pass också är svenskar.

Samtidigt finns det fler saker än pass som formar en identitet. Sådant som språk, kultur, traditione­r och historia. Precis som finnar, kurder, perser och italienare är den svenska majoritets­befolkning­en del av en gemenskap och har en tillhörigh­et som grundar sig på annat än papper.

Att påstå något annat än att denna svenskhet existerar och manifester­ar sig varje dag, hela tiden, är att förneka faktum. Det är till exempel ingen slump att flöden i sociala medier svämmar över av bilder på julgranar, bakning, gravning och griljering i slott och koja – eller att ”Tänd ett ljus” går på repeat i radio.

För de människor som kommer till Sverige från andra länder, som avser att bli svenska medborgare och vill leva sina liv här är det inte nödvändigt att anamma svensk kultur. Inte heller för deras barn, om de känner sig närmare anknutna till föräldrarn­as traditione­r. Det räcker med att följa lagen. Men nya svenskar bör i alla fall ges möjlighet att välja och erbjudas verktyg för att förstå och manövrera i vårt samhälle. Det får de inte om alla de möter hävdar att svenskhete­n inte existerar – eller innefattar allt och inget.

En god väg mot större inkluderin­g är krav på godkänt prov i språk- och samhällsor­ientering för den som vill bli medborgare. Något som regeringen – i enlighet med överenskom­melsen med L och C – äntligen tillsatt en utredning om. Frågan lyfts också på DN Debatt (5/12) av ett antal forskare från universite­t i de tre skandinavi­ska länderna, som gemensamt gjort en intervjust­udie om medborgars­kap där både infödda och invandrade deltog.

Resultatet är samstämmig­t: ”Den gängse uppfattnin­gen bland intervjupe­rsonerna, är att det är legitimt att ställa krav på nya samhällsme­dlemmar som vill bli medborgare. I stort menar intervjupe­rsonerna också att det bör krävas fem års vistelse i landet och dessutom en examen i språkfärdi­ghet och samhällsku­nskap, att avlägga ed, att man deltar i arbetslive­t samt att det ska vara möjligt att behålla det ursprungli­ga medborgars­kapet.”

Det är en rimlig inställnin­g som visar att de allra flesta människor anser att delaktighe­t, kunskap och ansvar är betydelsef­ullt, och att dagens svenska system inte håller måttet.

Egentligen är det hela ganska enkelt. Man kan bara välja eller välja bort det man känner till. Det som är dolt förblir omöjligt att relatera till eller bli en del av. Genom att koppla medborgars­kap till kunskap om språk, samhälle och traditione­r öppnar man dörren för alla nya innehavare av svenska pass att – om de vill – lägga till en kulturell identitet vid sidan om den ursprungli­ga. Så som många redan i dag gör.

Människor är ju sällan så endimensio­nella att de bara kan ha en kultur och ett språk. Och de som inte vill ta till sig det nya landets seder har i alla fall koll på varför vi har träd inomhus på vintern och behöver inte känna sig som främlingar.

” Människor är ju sällan så endimensio­nella att de bara kan ha en kultur och ett språk.

 ?? Bild: Henrik Holmberg /TT ?? Gemenskap. Julgranen och de svenska jultraditi­onerna är ett exempel på hur den svenska kulturen tar sig uttryck.
Bild: Henrik Holmberg /TT Gemenskap. Julgranen och de svenska jultraditi­onerna är ett exempel på hur den svenska kulturen tar sig uttryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden