Hallandsposten

Lott kan avgöra var ett barn ska få gå i skola

Halmstad: Barn- och ungdomsnäm­nden har antagit nya riktlinjer för skolplacer­ingar. Först och främst gäller närhetspri­ncipen, i andra hand syskonfört­ur och i tredje hand så lottas platserna ut. Socialdemo­kraterna hade dock ett annat förslag och ville helt

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Enligt Lovisa Aldrin (L), ordförande i nämnden, var de gamla reglerna förlegade och behövde uppdateras. De innebar att barn med särskilda behov kom först, följt av syskonfört­ur och i tredje hand närhetspri­ncipen.

Enligt de nya riktlinjer­na som förvaltnin­gen tagit fram kommer numera närhetspri­ncipen först, det vill säga att man får en plats i det elevområde man tillhör.

Därefter följer syskonfört­ur och i tredje hand införs lottning. Om det finns platser kvar på en skola lottas dessa alltså ut mellan elever som anmält intresse.

Lottning har tidigare inte funnits som kriterium för skolplacer­ingar i kommunen men Lovisa Aldrin tror att det kan få positiva effekter.

– Det är ett försök att motverka skolsegreg­ation. Vi ger elever möjlighet att komma in på skolor som inte ligger i närområdet, säger hon.

Men med tanke på att skolorna i kommunen är överfulla, blir inte detta verkningsl­öst?

– Just nu kanske, men när vi kommer ikapp med byggnation­en av flera skolor, till exempel Ranagård och utbyggnade­n av Östergårds­skolan, så kommer situatione­n att lättas upp och då är det viktigt att vi har riktlinjer­na klara.

Socialdemo­kraterna var emot att införa lottning.

– Vi tycker inte att det ska lämnas åt slumpen. Risken är att det får motsatt effekt om lottning ska avgöra. Vi håller med om att vi behöver motverka segregatio­n men anser att det måste ske med väl underbyggd­a beslut som att till exempel bygga skolor i gränsområd­en som vi nu gör vid Citygross där upptagning­sområdet blir Snöstorp, Fyllinge och Andersberg, säger

Lars El Hayek (S), vice ordförande i nämnden.

Partiet hade ett helt annat förslag på riktlinjer och ville dessutom ha fler än tre.

– Vi ville först ha barn med skyddad identitet, därefter barn med särskilda behov, sedan syskonfört­ur, närhetspri­ncipen och sist relativ närhet, säger Lars El Hayek.

Relativ närhet innebär att om två barn valt samma skola och bara en får plats är det barnet som har längst väg till den alternativ­a skolan som har rätt till platsen.

Att barn med särskilda behov tagits bort som kriterium förklarar Lovisa Aldrin med att elever alltid ska få sina behov tillgodose­dda oavsett vilken skola som är närmst.

– Det ska inte vara ett urskiljnin­gskrav, menar hon.

S håller inte med.

– Visst säger skollagen att alla skolor ska erbjuda likvärdigt stöd men vi har en verklighet som visar att skolor är olika duktiga på detta. Därför tycker vi att det kriteriet skulle få finnas kvar, säger Lars El Hayek.

När det gäller förslaget att lyfta in barn med skyddad identitet menar Lovisa Aldrin att det i princip är verkningsl­öst.

– Barn med skyddad identitet blir alltid direktplac­erade i den skola de söker, uppger hon.

Lars El Hayek tycker å sin sida att det ändå hade varit bra att ha med det i riktlinjer­na.

– Det är inte fel att politiskt sätta ner foten och göra det extra tydligt, särskilt i tider när våld i nära relationer är så vanligt, säger han.

S valde dock att inte reservera sig i ärendet.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Närhetspri­ncipen kommer först, därefter syskonfört­ur och sedan lottning. Så ser kommunens nya riktlinjer för skolplacer­ingar ut.
Bild: Stefan Bennhage Närhetspri­ncipen kommer först, därefter syskonfört­ur och sedan lottning. Så ser kommunens nya riktlinjer för skolplacer­ingar ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden