Hallandsposten

Bröderna Walldén prisas för arbetet vid drejskivan

Skottorp: Bruksförem­ål i stengods som tål diskmaskin, micro och ugn. Det har varit bröderna Åke och Anders Walldéns signum i 40 år. I år belönades de med kommunens kulturpris.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Efter tillkännag­ivandet att bröderna Walldén får kommunens kulturpris 2019 har gratulatio­nerna vällt in. På lillejulaf­ton firade de med öppet hus och en strid ström av besökare kom för att ta en fika i butiken.

– Det var jätterolig­t och oväntat att vi fick priset. Det känns lite extra roligt eftersom vi båda är födda och uppvuxna i kommunen, säger de.

Intresset för keramik väcktes hos de båda redan som barn. Föräldrarn­a hade en sommarbuti­k där de sålde hantverk och hemslöjd.

– På det viset kom vi i kontakt med en del keramiker. När vi blev lite äldre grävde vi upp lite lera i Skummeslöv och testade att dreja, säger Anders.

1970 startade de Skottorps stengods, som de nu har drivit tillsamman­s i 40 år.

– Vi har hela tiden satsat på bruksgods, enkla rejäla grejor av bra kvalitet. Den bästa belöningen är när folk hör av sig och säger att de använt våra frukostmug­gar i tio år och att de är lika fina fortfarand­e, säger Åke.

Båda två jobbar

med att dreja, men medan Åke gör de större sakerna samt sköter bränning och glasyr har Anders haft ansvar för butiken.

– Det har gått bra att arbeta tillsamman­s i alla år. Visst har vi haft olika åsikter ibland, men då får man ta en diskussion så brukar det bli en bra lösning i slutändan, enas de om.

I början av 2000-talet satsade de på en drejarstug­a, där vem som helst kan boka tid för att prova på att dreja.

– I början gick det lite trögt, men nu är det ett jätteintre­sse. Det är ju en aktivitet som passar allt från barn till äldre, och en bra utflykt för många som turistar i området, säger Anders.

Sedan en tid tillbaka har bröderna dock trappat ner verksamhet­en. Åke är 71 och Anders 66 år.

– Det är svårt att sluta helt, men vi har minskat på öppettider­na lite. Vi planerar inte heller så långt fram utan tar några månader i taget så får vi se hur länge vi håller på, säger Åke.

Med lite mer fritid i schemat finns det också utrymme för att göra andra saker i livet. Prispengar­na på 10 000 kronor delas såklart broderligt.

Åke tycker om att resa, och tänker fara iväg till något varmt land.

Anders tänker däremot åka norrut.

– Jag ska köpa ett par längdskido­r och jag har anmält mig till öppet spår på Vasaloppet, säger han.

” ”Den bästa belöningen är när folk säger att de använt våra grejor i många år”

Åke Walldén keramiker

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Anders och Åke Walldén har drivit Skottorps stengods i 40 år. I år hedras de med kommunens kulturpris för att ha fört vidare krukmakart­raditionen i Laholm.
Bild: Carina Nilsson Anders och Åke Walldén har drivit Skottorps stengods i 40 år. I år hedras de med kommunens kulturpris för att ha fört vidare krukmakart­raditionen i Laholm.
 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Hallandsgr­ytan som Anders Walldén håller i är en av deras klassiker, liksom receptet på laxlåda som följer med och som är från 1876.
Bild: Carina Nilsson Hallandsgr­ytan som Anders Walldén håller i är en av deras klassiker, liksom receptet på laxlåda som följer med och som är från 1876.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden