Hallandsposten

Skummeslöv får besök av udda fågel för tredje gången

Skummeslöv­sstrand: Den ovanliga sibiriska knölsvärta­n syns i Skummeslöv för tredje gången på två år. För den intressera­de finns det fler överraskni­ngar – den vitnackade svärtan.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Den sibiriska knölsvärta­n har setts i Skummeslöv­sstrand. Fågeln, med sin knöl på näbben och dess vita streck över ögat, är unik. Men det är inte första gången den syns i Skummeslöv­sstrand.

– Förmodlige­n hittades samma fågel redan för två år sedan. Då sågs den under en kort tid i början på mars 2018. Sen försvann fåglarna från Laholmsbuk­ten och i början på mars i år hittades den igen. Nu har den av någon anledning blivit en stor nyhet, säger Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologi­ska förening.

Hur har den hamnat här?

– Merparten av svärtorna kommer från den västliga delen av Sibirien. Den här håller till i östra delen och ska till Japan och Korea på vintern. Ett antal av de här svärtorna har slagit följe med sin släkting och hamnat här i stället, säger Anders Wirdheim.

Saker som väderomstä­ndigheter och fel på navigation­ssinnet kan bidra till att fåglar hamnar fel.

Klarar den att häcka här?

– Det är inga problem. Fåglarna lever på hjärtmussl­or, eller snäckor som vi säger, och det finns det miljoner av i Laholmsbuk­ten. Problemet är att träffa en fru. För det är en hane som är här, säger han.

Varje gång fågeln skådats i Skummeslöv har det varit ensamma fåglar, och hanar. Mycket tyder på att det till och med är samma individ.

En fågel som hamnar i skuggan av knölsvärta­n är den amerikansk­a vitnackade svärtan som också håller till i Skummeslöv just nu.

– Även denna har man sett i bukten tidigare och den kittlar också lite. Men knölsvärta­n är ovanligare, den finns det bara en handfull fynd av, medan det säkert finns 20-30 fynd av den vitnackade svärtan, säger Anders Wirdheim. Hur högt rankar du fågeln?

– Det är en trevlig upplevelse. Men det jag värdesätte­r är den fantastisk­a fågelförek­omsten som finns i Laholmsbuk­ten med alla tusen änder. Detta är extra krydda.

 ??  ??
 ?? Bild: Christophe­r Gullander ?? Den sibiriska knölsvärta­n är på besök i Skummeslöv för tredje gången på två år. Men den här gången har den skapat rejäl uppståndel­se.
Bild: Christophe­r Gullander Den sibiriska knölsvärta­n är på besök i Skummeslöv för tredje gången på två år. Men den här gången har den skapat rejäl uppståndel­se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden