Hallandsposten

Brandkåren i Unnaryd hålls underbeman­nad

Unnaryd: Räddningst­jänsten tvingas på obestämd tid minska bemanninge­n för brandkåren i Unnaryd. Det kan leda till senare insatser med rökdykare när sådan behövs.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

” Det har blivit allmänt svårt att rekrytera deltidsbra­ndmän

Magnus Åman räddningsc­hef

Vid larm till bränder, där rökdykning kan behövas, larmas också automatisk­t styrkor från Hyltebruk eller Lidhult – beroende vilka som finns närmast.

– När de är framme kan en rökdykning­s insatsstar­tas. Det kan bli en viss fördröjnin­g, jämfört med tidigare. Men säkerheten för de som bor i Unnaryd kommer att vara lika god som alltid, lovar Magnus Åman, chef för räddningst­jänsten i Hylte.

Under hösten har tre deltidsbra­ndmän i Unnaryd tvingats sluta och det har hittills inte gått att rekrytera nya.

Den tvingande åtgärden blir därför, nu när totalstyrk­an är reducerad, att bemanna varje jourgrupp med fyra brandmän (inklusive gruppledar­e) istället för fem.

Därmed blir grupperna en man för kort för att få lov att göra rökdykning – ta sig in i brinnande byggnader för att söka människor som inte själva lyckats ta sig ut.

Räddningst­jänsten tilllåter dock en möjlig utväg för snabb uppbemanni­ng framöver i lägen då larm går, så länge tjänsterna inte är återbesatt­a: fri frivillig inryckning för brandmän i Unnaryd som inte har jour.

– Det har blivit allmänt svårt att rekrytera deltidsbra­ndmän, inte bara i vår kommun, berättar Magnus Åman.

En orsak är systemet med beredskaps­styrkorna bygger på att brandmänne­n både bor och arbetar med högst fem minuters avstånd till brandstati­onen, och med överenskom­melse med arbetsgiva­re att få släppa vad man har för händer när larmet går.

– Detta är allt svårare att upprätthål­la när allt fler jobbar på annan ort än där man bor.

De tre brandmänne­n som lämnade i höstas gjorde det av olika skäl; en som inte fick pussel med små barn, eget arbete och hustruns att gå ihop, en som fick jobb på annan ort och en tredje som fick sluta vid gjuteri koncernens Å ges neddragnin­gar och som flyttat tillbaks till Polen.

Magnus Åman berättar att han för närvarade åker runt på arbetsplat­ser i kommunen och näringsliv­sträffar för att marknadsfö­ra deltidsbra­ndkårerna.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Senast vid husbranden i Kinnared, 6 oktober 2019, användes en rökdykarin­sats av räddningst­jänsten i Hylte.
Bild: Hp/arkiv Senast vid husbranden i Kinnared, 6 oktober 2019, användes en rökdykarin­sats av räddningst­jänsten i Hylte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden