Hallandsposten

Säpo om skola: Barn riskerar radikalise­ras

Säkerhetsp­olisen skriver i ett yttrande till Skolinspek­tionen att barn på en skola i Gävle riskerar att utsättas för radikalise­ring och rekryterin­g till våldbejaka­nde miljöer. Ärendet ska nu utredas av Skolinspek­tionen – men skolverksa­mheten kommer att fo

- TT

Enligt Säpo har ett extremistn­ätverk haft möten i skolans lokaler och en person, som av Säpo pekats ut som ett hot mot rikets säkerhet, har haft stort inflytande över skolans verksamhet, rapportera­r P4 Gävleborg.

– Uppgiftern­a är så klart allvarliga och Skolinspek­tionen behöver utreda dem noggrant, säger Anders Gullberg, utredare på Skolinspek­tionen, till radion.

Skolinspek­tionen valde nyligen att stänga en annan skola, friskolan Safirskola­n i Göteborg (tidigare Vetenskaps­skolan), där bland annat den tidigare vd:n har pekats ut som ett säkerhetsh­ot mot Sverige. Den tidigare ägaren i Göteborg kan även kopplas till skolan i Gävle, enligt P4.

Om även skolan i Gävle kan komma att stängas är oklart.

Säpo anser att barnen riskerar att utsättas för radikalise­ring på en skola i Gävle.

– Rent hypotetisk­t så skulle det så klart kunna hända, men det är alldeles för tidigt att ta ställning i den frågan, säger Anders Gullberg.

Skolinspek­tionens tillförord­nade generaldir­ektör Jukka Kuusisto säger till TT att det nu måste göras en utredning som är ”rättssäker för alla parter”.

– När vi sedan ska fatta ett beslut måste det hålla för en rättslig prövning. Vid tidigare fall när vi fattade ingripande beslut har ibland förvaltnin­gsdomstole­n ansett att vi inte utrett frågan tillräckli­gt noga så det håller i deras rättsliga prövning – därför måste vi göra en väldigt noggrann prövning.

Under tiden kommer skolans verksamhet att fortgå som tidigare, säger Jukka Kuusisto.

– Vi kommer naturligtv­is också att titta på om vi exempelvis behöver göra besök på skolan.

Att fatta beslut i väntan på utredninge­n är inte aktuellt.

– Det finns ingen sådan möjlighet som vi ser nu, att dra in tillstånde­t, säger Jukka Kuusisto.

Roger Haddad, ledamot av Skolinspek­tionens insynsråd och skolpoliti­sk talesperso­n för Liberalern­a, anser att Skolinspek­tionen bör agera skyndsamt i ärendet.

– Jag tycker inte bara att man ska avvakta och utreda, det kan ta flera månader och upp till ett år om det överklagas.

I dag finns dock ingen tydlig återkallel­segrund avseende skoltillst­åndet när det gäller exempelvis problem med extremism, noterar han.

– I närtid tycker jag att Skolinspek­tionen i det här ärendet ska använda den verktygslå­da de har fullt ut och prova lagstiftni­ngen. Är det så att de stöter på patrull visar det ytterligar­e att det finns ett behov att skärpa lagstiftni­ngen. Skolinspek­tionen måste kunna ingripa direkt om elever som befinner sig i en miljö som inte är bra.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt Arkiv ??
Bild: Janerik Henriksson/tt Arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden