Hallandsposten

Morrison: Mindre kol ”krossar ekonomin”

Att vilja begränsa kolindustr­in ”förstör jobb och krossar ekonomin”. Det säger Australien­s premiärmin­ister Scott Morrison, pressad av växande klimatkrit­ik i ljuset av katastrofa­la skogsbränd­er.

- TT

Efter en helg då bränderna nästan utplånade ett helt samhälle, Balmoral i New South Wales, gav Morrison på måndagen flera tv-intervjuer för att svara på kritiken.

Många i Australien misstänker att sommarbrän­derna förvärras av växthusgas­er från fossila bränslen, och kräver att man begränsar utvinning och export av kol, det mest förorenand­e bränslet.

– Jag tänker inte skrota tusentals australier­s jobb genom att vända ryggen till traditione­lla industrier, säger dock Morrison till tv-bolaget 7.

– Vi kommer inte att hänge oss åt de besinnings­lösa åtgärder som föreslås och som förstör jobb och krossar ekonomin, tillägger han i Channel 9.

Morrison och Liberala partiet vann parlaments­valet tidigare i år mycket tack vare stöd i Queensland, där en stor del av kolindustr­in hör hemma.

Men brandsäson­gen har försatt honom i rejält blåsväder. Det blev etter värre när han nyligen i hemlighet lämnade den brandrök som omfamnar flera av Australien­s storstäder och for till Hawaii på semester.

Då blev premiärmin­istern så utskälld att han fick flyga hem i förtid, men förklarade att det varit enda chansen att få tid med döttrarna eftersom han i januari måste åka till Indien och Japan å jobbets vägnar.

Men även denna ursäkt möts av ilska – då det rapportera­s att de planerade jobbresorn­a bland annat går ut på att få asiatiska länder att köpa ännu mer kol från Australien.

 ?? Bild: Dan Himbrechts/tt ?? Brandbekäm­pare vid en stor eldsvåda i Gospers Mountain-området i New South Wales häromdagen.
Bild: Dan Himbrechts/tt Brandbekäm­pare vid en stor eldsvåda i Gospers Mountain-området i New South Wales häromdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden