Hallandsposten

Hbk-managern efter Östersunds benådning: ”Det var överraskan­de”

Överklagan­denämnden godkänner Östersunds FK:S överklagan. Därmed får klubben stanna i Allsvenska­n medan Brage blir kvar i Superettan 2020. – Det var överraskan­de, säger HBK:S manager Magnus Haglund.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Det blir Brage och inte Östersunds FK som HBK ställs mot i Superettan 2020.

Det står klart sedan Svenska Fotbollför­bundets överklagan­denämnd under måndagen meddelat att de går på Östersunds linje och godkänner klubbens överklagan av elitlicens­en.

– Det var överraskan­de utifrån bland annat Örebro 2004, där saker och ting egentligen såg bättre ut än det har gjort när man följt det här Östersunds-caset. Genom hösten har det sett ut som ett case som inte på något sätt skulle gå att rädda, säger Halmstads BK:S manager Magnus Haglund om beskedet.

För HBK:S del var både Östersund och Brage två långa bortaresor under 2020, men beskedet betyder att man nu slipper en dyrare flygresa till Östersund och kan ta bussen för mötet med Brage.

Sportsligt tror inte Magnus Haglund att det påverkar så mycket att årets trea i Superettan, Brage, blir kvar.

– De tillhör också favoritern­a med tanke på deras tredjeplat­s i år. Det är väl likvärdigt. Båda lagen skulle tillhöra toppen.

Ser det ut att bli en tuffare Superettan nästa år?

– Ja, Sundsvall kommer ha en stark trupp och ha en budget som är högre än alla andras. AFC vet vi alltid har en förmåga att med världen som arbetsfält få ihop en slagkrafti­g trupp och det ser de ut att få även 2020, säger Haglund.

Den 27 november meddelande licensnämn­den att de inte godkände Östersunds elitlicens för 2020 på grund av klubbens svaga ekonomi. I stället tvångsdegr­aderades Östersund medan Brage, som förlorade det allsvenska kvalet tidigare i höst, fick den allsvenska platsen. Det är också så det har sett ut när spelordnin­gen för Allsvenska­n och Superettan släppts tidigare i december.

Men ÖFK, som säger sig ha fått in mer pengar de senaste veckorna, valde att överklaga beslutet.

I onsdags sammanträd­de överklagan­denämnden i Stockholm, med ÖFK:S vd Lennart Ivarsson och advokaten Tom Pripp (även adjungerad styrelsele­damot i föreningen) närvarande och Östersund får nu rätt.

– Det är självklart en stor lättnad att det äntligen har kommit ett beslut. Det har varit en långdragen historia men vi har alltid känt oss trygga i vår situation, säger Östersunds vd Lennart Ivarsson till TT.

HBK:S Superettan-konkurrent Trelleborg­s FF förstärker backlinjen med förre Hbk-kaptenen Fredrik Liverstam, som lämnar Helsingbor­g och har skrivit på för två år i TFF.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden