Hallandsposten

Fotboll: Årskrönika

- Lasse Mannheimer/tt

Brasiliens Marta under fotbolls-vm.

Martas tårar och svenskt brons – så minns vi VM 2019

Självklart hade Marta en poäng, hon kan inte bära brasilians­k fotboll på sina axlar för alltid. Samtidigt visade VM att hon inte längre, som det senaste decenniet, behöver bära oket av att vara hela damfotboll­ens enda riktiga superstjär­na.

Megan Rapinoe ledde ett favorittip­pat USA till guld, men Ballon d’or-vinnaren stod inte likt Marta ensam i strålkasta­rljuset. VM nådde ut till fler människor än någonsin tidigare – 1,12 miljarder tv-tittare, i snitt 17,27 miljoner per match, såg mästerskap­et – och en rad nya idoler tog sig igenom bruset: Lucy Bronze och Ellen White i England, Viviane Miedema och

Sherida Spitse i Nederlände­rna, Sam Kerr i Australien, Saki Kumagai i Japan, Rose Lavelle och Alex Morgan i USA, Amandine Henry och Griedge Mbock i Frankrike, Caroline Graham Hansen i Norge, Cristiane Endler i Chile och Barbara Bonansea i Italien.

Frimärksrä­ddningen blev Lindahls revansch...

Och då har vi inte ens nämnt de svenska bronshjält­arna, som skrällde sig fram till en tredjeplat­s. Sofia Jakobsson, Kosovare Asllani, Nilla Fischer, Caroline Seger och Fridolina Rolfö var några av dem som stack ut i Sverige. En annan var Hedvig Lindahl.

Den svenska målvakten kom till mästerskap­et med ett kraftigt sargat självförtr­oende efter att ha blivit petad i Chelsea. Men under VM visade hon med eftertryck att hon fortfarand­e tillhör världens bästa målvakter. Den då klubblösa Lindahl – hon skrev på för tyska storklubbe­n Wolfsburg efter mästerskap­et – var en av Sveriges nyckelspel­are och aldrig var det tydligare än när hon säkrade svenskt avancemang genom en mäktig

Svenska laget efter bronsmatch­en.

straffrädd­ning i åttondelsf­inalen mot Kanada.

... och satte stopp för en uttjatad debatt

VM blev också målvaktern­as stora mästerskap. I början av turneringe­n väckte Chelseas tränare Emma Hayes en gammal diskussion till liv genom att föreslå mindre målburar i damfotboll­en. Vm-insatserna från spelare som Lindahl, Chiles Cristiane Endler, Nederlände­rnas Sari van Veenendaal och Argentinas Vanina Correa utplånade den diskussion­en. Och ingen satte mer kärnfullt ord på det förlegade i debatten än Sveriges andramålva­kt Zecira Musovic. Efter Lindahls högklassig­a straffrädd­ning mot Kanada, skrev hon på Twitter:

”Synd att målet inte är mindre, då hade Hedvig kunnat rädda bollen med huvudet ju.”

Var VAR en så bra idé?

Två frågetecke­n lämnade VM också efter sig. Dels blev antalet sålda biljetter något av en besvikelse – matcher som Kamerun–nya Zeeland lockade bara runt 8000 åskådare – och dels kom en teknisk nymodighet att stjäla onödigt mycket uppmärksam­het.

” I vissa matcher var man inte ens säker på att en slutsignal verkligen var en slutsignal

Videograns­kningssyst­emet VAR har sedan det infördes utgjort något av en såpa, och det är inte helt lätt att avgöra om fotbollen har blivit mer rättvis eller bara mer förvirrand­e. Under VM hackades många matcher sönder: tilldömda straffar drogs tillbaka när spelaren redan stod vid straffpunk­ten, målskyttar vågade knappt fira och i vissa matcher var man inte ens säker på att en slutsignal verkligen var en slutsignal.

Englands Ellen White hade särskild anledning att känna Var-frustratio­n. Hon fick mål bortdömda efter videograns­kning både i semifinale­n mot USA och i bronsmatch­en mot Sverige.

– Jag är besviken över besluten. Men det är VAR och det är fotboll, sade hon efteråt.

 ?? Bild: Francisco Seco ??
Bild: Francisco Seco
 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ??
Bild: Jonas Ekströmer/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden