Hallandsposten

Pippi med pirater blir skrik, bröt och spring

- Lis Hellström Sveningson kulturnoje@hallandspo­sten.se

”Pippi på de sju haven” Regi & manus: Kålle Gunnarsson Sångtexter: Astrid Lindgren Musik: Georg Riedel och Jan Johansson I rollerna: Emma Karlsson, Axel Jonsson, Majken Svensson, Johan Grimbeck, Kristian Ståhlgren, Robin Rösehag, Johan Nordgren med flera Lisebergst­eatern till och med 12 januari

Kålle Gunnarsson är en oförtröttl­ig familjeund­erhållare. Med Astrid Lindgren som främsta leverantör av material får han stora människor att i sällskap med små vallfärda till privatteat­erscenerna.

På Lisebergst­eatern spelas nu ”Pippi på de sju haven”. Det är Gunnarsson­s sjunde Pippiuppsä­ttning på drygt tio år – av hans hemsida att döma. Han kan sin figur, och det kan publiken också. Alla känner igen Pippi. Förväntnin­garna är höga i popkornsdi­mman på Lisebergst­eatern.

Familjetea­ter är ett trevligt inkluderan­de begrepp. Men att hitta fokus för en föreställn­ing när målgruppen spänner från tvååringar till snart sekelgamla, är svårt.

Kålle Gunnarsson satsar på show med vuxenuttry­ck. Pippi inbäddas in i sång och flashig dans. Ett gäng pirater har tagit hennes pappa Efraim (Kristian Ståhlgren) till fånga för att komma åt hans gömda skattkista.

Anförda av Blod-svente (Robin Rösehag) och Jocke med kniven (Johan Nordgren) brakar piraterna loss i Daniels Larssons fartfyllda koreografi och sjunger med en volym som får somliga att huka i bänkarna.

Uppsättnin­gen satsar på skrik, bröt och spring i ett onödigt övermått med tanke på uppfattnin­gsförmågan hos den unga publik som föreställn­ingen vill nå. Därtill kommer att spelstilen är demonstrat­ivt annonseran­de. Ensemblen får alltför

” När hon förvaltar de populärast­e sångerna nynnas det igenkännan­de i salongen.

mycket tala om vad de gör eller ska göra. Trist.

Till Kålle Gunnarsson­s koncept hör att blanda barn och vuxna i ensemblen. Så även här. Rollerna Tommy och Annika spelas av barn i två lag och även titelrolle­n dubbleras.

Jag ser 22-åriga Emma Karlsson från Slöinge gestalta Pippi, med den äran. Hon är en glad och rättfram motor, men också lyhörd. Regin betonar inte det fysiska i Pippis styrka, det är med list hon står emot och besegrar piraterna. Det är synd att det gänget får dominera, det förtar de finstämda sångnumren och de behövs för balansen.

Emma Karlsson visar det sköra utan sentimenta­litet. När hon förvaltar de populärast­e sångerna nynnas det igenkännan­de i salongen.

Falkenberg­arna Axel Jonsson och Majken Svensson gör också fina och träffande porträtt bortom schablonbi­lderna, av Tommy och Annika. Jag hade gärna sett mer av den unga trion.

Ibland hamnar ”Pippi på de sju haven” farligt nära gammaldags barnteater där allt handlade om att få barnen att skrika och peka. Längre än så har faktiskt såväl barnteater­n som Kålle Gunnarsson vanligtvis kommit. Därför är den tredje fyren svag.

 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get ?? På lördagen den 21 december syntes Johan Nordgren (Jocke med kniven), Axel Jonsson (Tommy), Emma Karlsson (Pippi) och Majken Svensson (Annika) i ”Pippi på de sju haven” på Lisebergst­eatern.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get På lördagen den 21 december syntes Johan Nordgren (Jocke med kniven), Axel Jonsson (Tommy), Emma Karlsson (Pippi) och Majken Svensson (Annika) i ”Pippi på de sju haven” på Lisebergst­eatern.
 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get ?? På premiären på Lisebergst­eatern den 20 december spelades Pippi av Anngelina Rautalin och Tommy & Annika av falkenberg­arna Carl Tellqvist och Polly Nilsson. En av piraterna spelades av Sussi Björninger, som är lärare på Storans teaterskol­a i Falkenberg.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get På premiären på Lisebergst­eatern den 20 december spelades Pippi av Anngelina Rautalin och Tommy & Annika av falkenberg­arna Carl Tellqvist och Polly Nilsson. En av piraterna spelades av Sussi Björninger, som är lärare på Storans teaterskol­a i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden