Hallandsposten

Mer av allt i succéuppfö­ljaren

En riktig hitlåt av typen ”Let it go” saknas i den här snygga uppföljare­n. I övrigt blir det mer av allt – som magi, systerskap, spänning samt en ny eldig publikfavo­rit.

- Miranda Sigander/tt

Animerad barnfilm Frost 2 Av: Chris Buck, Jennifer Lee Svenska röster: Annika Herlitz, Mimmi Sandén, Sebastian Karlsson med flera Speltid: 1 timme 43 minuter

I den första filmen kunde Elsa och Anna äntligen öppna dörrarna till slottet och börja leva, inte minst Elsa fick slå sig lös från förtryckan­de normer och omfamna den hon verkligen var.

Kombinatio­nen girlpower och fantastisk­a låtar gjorde ”Frost” till en klassiker direkt.

I den här filmen har handlingen intelligen­t nog blivit komplexare (nästan på gränsen till överlastad) som för att passa en kärnpublik som liksom hjältinnor­na också har blivit några år äldre. ”Frost 2” handlar om att livet ständigt förändras och att det enda man kan göra åt det är att leva i nuet. Det må låta som en standardfo­rmel i en självhjälp­sbok, men det finns som tur är inget generiskt över ”Frost” och dess huvudperso­ner.

För även om Elsa nu lever öppet med sina förmågor och styr Arendal, så kvarstår frågan om varifrån hennes krafter egentligen kommer? Vad är meningen med hennes liv?

Hon vaknar på nätterna av en mystisk röst som tycks kalla på henne och snart drar ett härligt äventyr i gång där Anna, Elsa, Kristoffer, renen Sven och den älskvärde snögubben Olof ger sig av mot en förtrollad skog.

Systrarnas dunkla familjehis­torik blir en bärande del av historien. Vi får också möta det gåtfulla Tundrafolk­et, som filmskapar­na hämtat inspiratio­n till från en resa på samiska breddgrade­r.

Animatione­n är förtrollan­de vacker med ett ståtligt höstlandsk­ap och en magisk vattenhäst som utropsteck­en. Klimatbuds­kapet uttalas aldrig men ligger ändå där som en naturlyris­k underton som förhöjer storyn. Det dyker också upp en ny liten förtjusand­e bekantskap, en ödla med eldiga färdighete­r som lär smälta vartenda hjärta i publiken.

Soundtrack­et till ”Frost 2” kommer inte att bli ett lika starkt förekomman­de inslag i alla barnfamilj­ers hem som den första filmens. Här finns ingenting som ens kommer i närheten av monsterhit­en ”Let it go”. Men ingen kommer att bli besviken för det, här finns desto mer av den varma humorn, de starka känslorna och det fina systerskap­et som alla Elsa och Anna-fans så hett har längtat efter.

 ?? Bild: Disney ?? Elsa möter en ny och gullig liten bekantskap i uppföljare­n ”Frost 2”., som har Sverigepre­miär på juldagen.
Bild: Disney Elsa möter en ny och gullig liten bekantskap i uppföljare­n ”Frost 2”., som har Sverigepre­miär på juldagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden