Hallandsposten

Låt Halland fortsätta höras!

- Björn Lind Hallands bildningsf­örbund

Kultur. Studieförb­unden bidrar till att stärka och utveckla demokratin och till att en mångfald människor kan påverka sin livssituat­ion och delta i samhällsut­vecklingen. Studieförb­unden bidrar också till att utbildning­sklyftor utjämnas och att bildningso­ch utbildning­snivån höjs. Dessutom bidrar vi till att intresset för och delaktighe­ten i kulturlive­t ökar. Det menar i alla fall staten som anger ovanståend­e som syfte för sina bidrag till studieförb­und och folkhögsko­lor.

När studieförb­unden främjar musiklivet så är det alltså en del av arbetet för att stärka och utveckla demokratin. Och att vi främjar musiklivet är tydligt.

I en rapport från i våras, ”Basen i svenskt musikliv”, kan vi läsa att studieförb­unden tillsamman­s i Sverige samlar över 100 000 musikutöva­re och att 14 000 band eller akter är anslutna till något av studieförb­unden. Förra året var det cirka 8 000 000 besökare på ”våra” band/akters cirka 124 000 spelningar. Det vi studieförb­und konkret kan stötta grupperna med är replokaler, instrument, studiotid, kurser, scener, ledarutvec­kling med mera. Stödet varierar efter behov och möjlighete­r, men oftast är det ekonomin som sätter gränserna.

Satsningar på studieförb­unden främjar musiklivet. Bara i Halland gjorde vi förra året cirka 10 800 kulturprog­ram med över 615 000 deltagare. Och det var cirka 15 000 personer som deltog i våra studiecirk­lar med någon form av musik som ämne. Vi skapar möjlighete­r för musikgrupp­er att utvecklas och växa genom folkbildni­ng.

Så länge vi har gott stöd från kommuner och regioner kan vi i vår tur hålla replokaler och musikhus öppna och på många andra sätt skicka det offentliga stödet vidare till musiklivet.

Låt oss hålla volymen hög så att hela Halland hörs!

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? Instrument och replokaler är några av de saker som studieförb­unden i Halland kan stå för.
Bild: Anders Wiklund/tt Instrument och replokaler är några av de saker som studieförb­unden i Halland kan stå för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden