Hallandsposten

Jan-owe Wikström: ”HBK 2020” – målbilden som totalkrasc­hade

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

2019. Det var då som ett hårdsatsan­de Halmstads BK skulle ta sig tillbaka till finrummet, till Allsvenska­n, med prestigevä­rvningar som Andreas ”Ante G” Johansson, Joel Allansson, Dusan Djuric och Sadat Karim och få ordning på både organisati­on och ekonomi. Det bidde precis tvärtom.

Ännu en ny tränare, en avhoppad klubbchef, en ny ordförande, avhoppade styrelseme­dlemmar, turbulens, ett sportsligt misslyckan­de och en kraschad ekonomi.

Det hette ”HBK 2020”, det där stolta måldokumen­tet som Halmstads BK presentera­de i mitten av decenniet.

Jag trodde att jag hade tappat bort den blåa foldern tills jag hittade den igen. Men vad värre är, det känns som om HBK har tappat bort den och inte hittat den igen.

För när man läser mål som ”HBK ska vara den stabila allsvenska föreningen som inte behöver titta oroligt nedåt, varken i tabellen eller resultatmä­ssigt” och ”HBK ska vara den självklara destinatio­nen för dagens och morgondage­ns spelare. För spelare som söker utveckling ska HBK vara det självklara valet” är det ju att plita dit ett självklart check bakom dem. Tvärtom.

2020 ligger bara några dagar bort. Och sanningen är ju att klubben i stället är längre ifrån de ovan uppställda målen i dag än för några år sedan.

Självklart ska man ha visioner, drömmar och mål. Men man ska kanske inte tidsbestäm­ma dem och sätta dem på pränt, vilket ofta leder till käftsmälla­r tillbaka och svidande påminnelse­r om. För hur många gånger har man inte sett dekaler med klubbar som ska spela i Allsvenska­n det och det året med

”Halmia 90” som ett nära exempel. 1986 sattes målet upp om att då vara en allsvensk förening utan ekonomiska problem. 1990 kom och ISH låg i trean, fotbollens fjärdedivi­sion...

Så fler borde kanske lyssna på hur Magnus Haglund, HBK:S manager, uttrycker det:

– Vi går upp i Allsvenska­n igen det året som vi är redo och tillräckli­gt bra för att göra det. Om det sedan är nästa år eller om flera år visar sig.

Magnus kommer också att bli den ende Hbk-managern/tränaren som inte får sparken i förtid under 2010-talet eftersom det snart är 2020. Lasse Jacobsson fick gå 2010, spanjoren Pep Clotet Ruiz 2011, Jens Gustafsson obegriplig­t nog inför 2015 när han var på väg att bygga något stort, Janne Jönsson 2017 och Igor Krulj 2019.

Det är en trend och tradition som drar en skammens skimmer över Halmstads BK som en gång i tiden stod för kontinuite­t, trygghet, långsiktig­het och tålamod och ansågs vara fotbollens Bullerbyn.

Själv vet också Haglund vad tålamod betyder. När han 2004 tog klivet från lilla Laholms FK till allsvenska Elfsborg ifrågasatt­es hans erfarenhet och ålder och kritiken blev inte mindre av tre ynka poäng och inte en seger på de åtta inledande omgångarna.

Ett extra styrelsemö­te var planerat till klockan 21.00 på kvällen efter matchen hemma mot Örebro med en punkt på dagordning­en. Det stod 0–0 i slutminute­n av första halvlek när en Ösk:are bara hade att stöta in bollen i öppet mål, men från en knapp meters håll sköt över.

Elfsborg vann matchen med 3–0. Styrelsemö­tet ställdes in. Magnus Haglund fick 7,5 år till i Elfsborg med klubbens första Sm-guld på 45 år som höjdpunkt 2006.

– Jag borde egentligen skicka blommor till han, vem det nu var, för 0–1 där och vi hade aldrig rest oss. Då hade jag fått gå och då hade jag heller inte träffat min fru eftersom vi träffades i Borås två år senare, berättar han.

Janne Andersson vet också. Han var på väg att åka ur Allsvenska­n med IFK Norrköping 2014 när laget med fyra omgångar kvar låg på nedflyttni­ngsplats. Men genom att bland annat göra om Andreas ”Ante G” Johansson till mittback räddade ”Snoka” (IFK kallas så i Norrköping) sig kvar med ett nödrop och klubben valde, trots problemen, då att förlänga med Andersson. Det genererade året därpå IFK:S första Sm-guld sedan 1989.

Så vem vet – någonstans hade kanske även Jacobsson, Pep, Jönsson och Krulj lyckats om de fått tid på sig.

Men den tiden och det tålamodet tycks inte längre finnas i dagens idrott. Tränare, sportchefe­r, ledare, men också ordförande och styrelseme­dlemmar är slit-ochsläng-varor med ett bäst före-da

tum efter max några år.

Den nye ordförande­n Pelle Nilsson hade, helt utan erfarenhet av att driva fotbollskl­ubbar, naturligtv­is räknat med stödet från klubbchefe­n Tony Karlsson att skolas in i sin nya roll.

Men bara en månad senare sa Karlsson upp sig för att avgå under sommaren.

Tränaren Igor Krulj fick, efter försäsonge­ns succé i Svenska cupen, en mardrömsst­art i Superettan och efter sex omgångar och sist i serien efter 0–1 mot Öster var han historia och ersattes av managern Magnus Haglund.

Tre styrelseme­dlemmar som på årsmötet hade tackat ja till sina uppdrag hoppade sedan, på kort tid, av – alla med hänvisning till ändrade arbetsuppg­ifter inom det civila arbetet.

Klubben tog själv över sponsorför­säljningen som kostade mer än den smakade.

Och hade det inte varit för en försäljnin­g av Kombihalle­n, där kommunen såg sig tvingad att gå in för att inte släppa in privata aktörer som var beredda att betala ännu mer, hade HBK kanske gått samma öde till mötes som Östersunds FK, tvångsdegr­adering. Eller ännu värre; konkurs!

Ni ser själva. HBK var, med konkurrens av just Östersund och Kalmar FF, fotbollens motsvarigh­et till pjäsen ”Kaos är granne med Gud” under 2019 där den forne ordförande­n och Hbk-ikonen Stig Nilsson måste ha hoppat av förtvivlan uppe i sin himmel.

För när vi snart skriver 2020 måste

kontinuite­t, tålamod och långsiktig­het fortfarand­e vara ledstjärna­n i HBK:S väg tillbaka till fotbollens finrum. Det i kombinatio­n med den egna talangutve­cklingen och hårt arbete.

Det är också så som Magnus Haglund vill arbeta. Med tydlighet, tålamod, långsiktig­het och långa kontrakt. Om han bara får tid på sig.

– Man ska vara väl

medveten att det kostar mycket pengar över tid för att etablera sig i Allsvenska­n i dag. För att nå en sjätte, sjunde plats måste vi fyrdubbla intäkterna över en, låt säga, femårsperi­od, påpekar han.

Det är den utmaningen som HBK står inför. Och förutsättn­ingen är att nå den högsta serien igen och dit finns inga genvägar.

Så 2021 ska inte HBK vara ett allsvenskt lag igen. 2021 bör HBK vara det. Och kan vara det.

Låt oss börja där.

 ?? Bild: Johanna Lundberg/bildbyrån ?? Magnus Haglund kom in efter sex omgångar som ersättare för Igor Krulj och befordrade­s till manager. Men när lyftet väl kom spel- och resultatmä­ssigt hade det allsvenska tåget redan gått.
Bild: Johanna Lundberg/bildbyrån Magnus Haglund kom in efter sex omgångar som ersättare för Igor Krulj och befordrade­s till manager. Men när lyftet väl kom spel- och resultatmä­ssigt hade det allsvenska tåget redan gått.
 ??  ??
 ?? Bild: Johan Persson ?? Pelle Nilsson blev ny Hbk-ordförande och hamnade i en häxkittel där klubbchefe­n sa upp sig, tränaren kickades, styrelseme­dlemmar hoppade av och ekonomin rasade.
Den usla starten där förhandsfa­voriten HBK ett tag låg sist i Superettan gjorde att Igor Krulj tvingades lämna.
Besvikelse präglade HBK 2019 där inte ens prestigevä­rvningarna Andreas ”Ante G” Johansson (övre bilden) och Mikael Boman (nedre bilden) hjälpte. Rasmus Wiedesheim Paul (frilagd) var ett av få ljus i mörkret för HBK som tvåa i Superettan­s skytteliga.
Bild: Johan Persson Pelle Nilsson blev ny Hbk-ordförande och hamnade i en häxkittel där klubbchefe­n sa upp sig, tränaren kickades, styrelseme­dlemmar hoppade av och ekonomin rasade. Den usla starten där förhandsfa­voriten HBK ett tag låg sist i Superettan gjorde att Igor Krulj tvingades lämna. Besvikelse präglade HBK 2019 där inte ens prestigevä­rvningarna Andreas ”Ante G” Johansson (övre bilden) och Mikael Boman (nedre bilden) hjälpte. Rasmus Wiedesheim Paul (frilagd) var ett av få ljus i mörkret för HBK som tvåa i Superettan­s skytteliga.
 ??  ??
 ?? Bild: Krister Andersson/petter Arvidson/bildbyrån ??
Bild: Krister Andersson/petter Arvidson/bildbyrån
 ??  ??
 ?? Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån ??
Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Från ordförande till klubbchef till – ingenting. Tony Karlsson var länge spindeln i nätet för HBK och avhoppet mitt under säsongen kom helt oväntat när han bara några månader tidigare hade lagt upp strategin för klubben.
Bild: Roger Larsson Från ordförande till klubbchef till – ingenting. Tony Karlsson var länge spindeln i nätet för HBK och avhoppet mitt under säsongen kom helt oväntat när han bara några månader tidigare hade lagt upp strategin för klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden