Hallandsposten

Syrier: Eldupphör var bara en lögn

Det dröjde bara två dygn innan syriska styrkor och ryska bombplan bröt eldupphöre­t i den rebellkont­rollerade Idlibprovi­nsen i Syrien. Civila har dödats. – Blodet som spills från våra barn, systrar och bröder hinner inte torka innan nya bomber faller, säge

- Sofia Eriksson/tt

I över en månad har det regnat bomber och artilleri över städer och byar i Idlibprovi­nsen i norra Syrien. Avtalet om eldupphör, som Ryssland och Turkiet förhandlad­e fram, innebar dock en viss lättnad för den hårt prövade befolkning­en som i en del områden har utsatts för nästan daglig beskjutnin­g.

Men efter bara två dygn var bombflygpl­anen tillbaka. Flera rebellkont­rollerade städer attackerad­es i onsdags. Minst 18 civila dödades när syriska och ryska styrkor bland annat slog till mot en marknad i staden Idlib, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Under natten till torsdagen har den regimkriti­ske aktivisten och läraren Abdulkafi Alhamdo legat vaken med sin fru och två barn och lyssnat på ljuden från bombningar­na runt staden Daret Azzeh där de bor.

– Ingen i familjen kunde sova, det var fruktansvä­rt, säger han till TT i ett ljudmeddel­ande.

– Det fanns aldrig något eldupphör att tala om. Det handlade bara om lögner från Ryssland, Bashar al-assad och Turkiet. Alla ljuger.

Bashar al-assad är Syriens president och han får stöd av Ryssland i kriget.

Den pågående offensiven har främst riktat sig mot södra delarna av provinsen och det har varit relativt lugnt runt Daret Azzeh, som ligger på landsbygde­n i ett område som innefattar norra Idlib och västra Aleppo, de senaste månaderna, enligt Alhamdo.

– Men nu är det nog snart vår tur. Under morgonen har himlen varit full av stridsplan och drönare. Helvetet kommer, säger han.

– Människor dör hela tiden i Idlib, marken fylls av söndertras­ade kroppar. Och alla är rädda, rädda, rädda.

Under natten rasade intensiva strider mellan regeringst­rogna styrkor och jihadistgr­upper.

Regimstyrk­orna har blicken vänd mot provinsens näst största stad,

Maaret al-numan och befinner sig runt sju kilometer därifrån, enligt det opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet som bevakar kriget från Storbritan­nien.

Den största delen av Idlib kontroller­as av den al-qaidakoppl­ade extremistg­ruppen Hayat Tahrir al-sham, men turkiskstö­dd milis finns också i området.

I Idlib bor många civila som redan har lämnat strider i andra delar av Syrien bakom sig. Och sedan regimens nya offensiv för att återta området inleddes i början av december har omkring 350 000 människor flytt inom provinsen, enligt Fn-organet Ocha.

 ?? Bild: Ghaith Alsayed/ap/tt ?? I onsdags attackerad­es orten Ariha i Idlib i ett flyganfall.
Bild: Ghaith Alsayed/ap/tt I onsdags attackerad­es orten Ariha i Idlib i ett flyganfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden