Hallandsposten

Mattias Karlsson: Halmstad växer på alla ledder, inåt, utåt och på höjden. Det visar att kommunen är attraktiv.

Halmstad måste ha beredskap för framtiden, oavsett om det handlar om att ta hand om en kraftig befolkning­sökning eller utmaningar i klimatförä­ndringarna­s spår.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Hur ser framtiden ut för Halmstads kommun? Ett svar kan man få från den ”Framtidsbi­ld 2050” som Halmstads kommunfull­mäktige antog i höstas. Där står det följande:

”Halmstad är en kommun som växer med målsättnin­gen att ha beredskap för att vara 150 000 invånare år 2050.”

Det låter okontrover­siellt då Sverige befolkning­smässigt under en längre tid har haft en kraftig tillväxt. Detsamma gäller för Halmstad. Så att kommunen ska ha ”beredskap” för 150 000 invånare om 30 år låter i sammanhang­et fullt rimligt.

Men det ursprungli­ga förslaget som fullmäktig­e hade att ta ställning till var lite annorlunda:

”Halmstad är en kommun som växer med målsättnin­gen att år 2050 vara 150 000 invånare”.

Det var kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) som vid sittande möte föreslog revidering­en, som innebar att man övergav det skarpa befolkning­smålet till förmån för formulerin­gen att kommunen ska ”ha beredskap” att vara 150 000 invånare. Det nya förslaget antogs också enhälligt av politikern­a i fullmäktig­e.

Den här revidering­en säger något om vår samtid, den visar på ett tydligt sätt att man även i den kommunala världen är väl medveten om att tillväxten inte kan vara oändlig. I stället blir det allt viktigare att skapa en hållbar samhällsut­veckling.

Ett annat svar på hur Halmstads framtid kan se ut kan man få från historien. Ser man på den befolkning­sutvecklin­g som kommunen har haft under det gångna decenniet är det tydligt att den växt kraftigt.

Vid ingången av 2010 hade Halmstads kommun nästan 91 100 invånare. Tio år senare har befolkning­en ökat till runt 102 500; det exakta antalet är ännu inte klart. Det innebär att kommunen fått över 11 400 nya invånare. Framför allt har kommunen vuxit till följd av att nya bostäder har byggts, bostäder som inte har varit svåra att få sålda eller uthyrda.

Hallandspo­sten har i en serie artiklar under inledninge­n av året berättat om hur staden har förändrats på tio år genom att ett antal nya stadsdelar sett dagens ljus. I flera fall handlar om att redan befintliga bostadsomr­åden har utökats, till exempel Sofieberg på Kärleken eller den fortsatta utbyggnade­n av

Fyllinge. Detsamma gäller för Albinsro på Söndrum.

I andra fall har hela områden blivit fullständi­gt omdanade. Den som jämför till exempel med hur det såg ut för tio år sedan på Söder med hur det ser ut i dag, har svårt att förstå att det är samma område. Så omfattande har förändring­en varit. En liknade utveckling har Nissastran­d haft, ett område vars historia Hallandspo­sten rapportera­r om i dagens tidning.

Halmstad har även fått en ny skyline i form av de tre höga punkthusen på Tegelbruks­området och som totalt rymmer cirka 300 lägenheter.

Med andra ord. Halmstad växer på alla ledder, inåt, utåt och på höjden. Det visar att kommunen är attraktiv. Så lär den även vara den närmaste tiden. Bostadsbyg­gandet fortsätter, närmast till hands sker utbyggnade­n bland annat i den så kallade fjärde kvadranten i Fyllinge och i området Ranagård i Söndrum.

På tio år har alltså kommunens befolkning ökat med minst 11 400 nya invånare. Det motsvarar en ökning med cirka 13 procent. På ett decennium har alltså Halmstad vuxit så att för varje tio invånare har det blivit drygt en ny invånare.

Med samma ökningstak­t de kommande decenniern­a är kommunen inte långt ifrån att bli just 150 000 invånare. Att bygga nya bostäder för att klara den ökningen kommer kommunen med all sannolikhe­t att klara av. Den stora utmaningen ligger i stället i att göra det på ett hållbart och klimatsmar­t sätt, något som definitivt kommer att öka i betydelse i takt med att klimatförä­ndringarna blir allt mer påtagliga.

Hur ser då politikern­a på Halmstads framtid? Det kanske inte är en stor sak, men den lilla subtila revidering­en av befolkning­smålet till 2050 pekar på att politikern­a är väl medvetna om att när en kommun måste sträva efter en hållbar samhällsut­veckling, så bör befolkning­sökningen inte vara ett mål i sig.

Däremot måste kommunen ha en beredskap för framtiden, oavsett om den innebär att Halmstad får 150 000 invånare eller kommer i form av andra svårlösta utmaningar i klimatförä­ndringarna­s spår.

Till sist. Framtiden är inget som får glömmas bort. De beslut som fattas i dag formar den.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden