Hallandsposten

Bortrövad flicka gömdes utomlands

Laholm: I höstas blev en femårig flicka bortförd från en förskola i Laholms kommun och gömdes utomlands. På fredagen häktades fyra personer misstänkta för brottet.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Laholm: Fyra personer har häktats misstänkta för att ha fört bort en femårig flicka från en förskola i Laholms kommun. Barnet har gömts utomlands.

Måndag 9 september förra året kom flera personer till skolområde­t där flickan vistades.

De tog med sig flickan och förde henne ut ur landet. Fyra månader senare är hon fortfarand­e inte tillbaka i Sverige.

– Vi har i nuläget en välgrundad teori om var hon är. Vi bedömer inte att det är någon fara för flickan i nuläget, säger Cecilia Bergsten, chef för roteln grova brott vid polisen i Halland.

Flickan bodde inte med sina föräldrar, utan var placerad i Laholms kommun enligt lagen om vård av unga.

Personal på förskolan slog larm till polisen i samband med bortförand­et. Från början utredde polisen händel

sen som en kidnappnin­g, men senare ändrades misstankar­na till grov egenmäktig­het med barn.

– Människoro­v förutsätte­r rent juridiskt inslag av våld och hot. När de rekvisiten faller valde åklagaren grov egenmäktig­het med barn, säger Cecilia Bergsten.

I fredags beslutade åklagaren Ann-christin Claesson att anhålla fyra personer som misstänks ha fört bortfört flickan. Det rör sig om tre kvinnor och en man.

De är samtliga medborgare i ett östeuropei­skt land. Kvinnorna – 21, 26 och 31 år gamla – är bosatta i Malmö respektive Helsingbor­g. Mannens adress är okänd.

– Samtliga har en relation till henne, men jag vill inte precisera den i detalj, säger Cecilia Bergsten.

Alla fyra greps tidigt i tisdags morse och förhördes samma dag. Under fredagen hölls häktningsf­örhandling­ar i Halmstads tingsrätt. Rätten häktade alla fyra på sannolika skäl, den högre misstankeg­raden. Åtal ska väckas senast 14 februari.

– Utrednings­läget ser gott ut för närvarande, säger Cecilia Bergsten och uppger att arbetet nu fortsätter ”med oförminska­d kraft”

Bland annat ska fler förhör hållas och andra utrednings­åtgärder vidtas. Det kan också finnas fler inblandade i bortförand­et.

– Hur många misstänkta det är i övrigt kommentera­r jag inte.

Arbetar man för att få flickan till Sverige?

– Det kommentera­r jag inte i nuläget.

En femte person, en man, har tidigare varit misstänkt i fallet för olaga frihetsber­övande men har nu avskrivits från utredninge­n.

 ?? Bild: Hasse Holmberg/tt ?? Barnet fördes bort i september.
Bild: Hasse Holmberg/tt Barnet fördes bort i september.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden