Hallandsposten

Företag hittade inga brister efter dödsolycka

Långaryd: I somras störtade en grävmaskin vid en bergtäkt i Vägaholm, vilket ledde till att föraren dog. Företaget Sandahls konstatera­r i sin utredning att arbetsplat­solyckan berodde på den mänskliga faktorn.

- Isabel Bark

Hylte: Sommarens grävmaskin­solycka i en bergtäkt berodde inte på några tekniska brister, visar företaget Sandahls internutre­dning. Orsaken var troligtvis den mänskliga faktorn. Dock återstår polisens utredning om arbetsmilj­öbrott.

– Det var den mänskliga faktorn och det har vi belyst i vår utredning, säger Mattias Svensson, vd på Sandahls Entreprena­d i Värnamo som äger bergtäkten.

Det var den 3 juni förra året som en man i 40-årsåldern omkom när grävmaskin­en han körde störtade nedför en ravin vid bergtäkten i Vägaholm, utmed Nissastige­n i höjd med Långaryd.

Bergtäkten används för att bryta berg för leverans av sprängt och krossat material till olika byggnation­sprojekt. Den omkomne grävmaskin­isten var anställd på entreprena­dföretaget Bjursells i Jönköping som hade anlitats av Sandahls.

– Vi har en rätt bra bild av hur olyckan gick till, men vi vet inte vad som hände inne i hytten. Det finns en svart låda i de nyare grävmaskin­erna som jag tror att polisen har med i sin utredning, säger Mattias Svensson.

Sandahls gjorde en internutre­dning som har skickats till Arbetsmilj­överket.

– Vi såg över våra rutiner ur ett Mto-perspektiv vilket innebär att vi kollar över människan, tekniken och organisati­onen. Vi kollade om det fanns andra metoder för att säkra upp att något liknande inte händer igen.

– Vi kom fram till att vi hade gjort efter konstens alla regler. Det finns metoder för att förankra maskiner, men då blir det enorma moment och den tekniken finns inte på marknaden. Vi hade den bästa tekniken och de bästa förutsättn­ingarna för en sådan bergmaskin.

Grävmaskin­en var ny och väderförhå­llandena den aktuella dagen kan knappast ha föranlett olyckan.

– Det var jättefint väder och klarblå himmel.

Vilka åtgärder vidtog ni efter olyckan?

– Direkt efter olyckan samlade företaget all personal på platsen och anställda erbjöds krisstöd och individuel­la samtal med psykolog. Kunde arbetet fortsätta i bergtäkten?

– Polisen gjorde en undersökni­ng av maskinen. Sedan fick vi klartecken från åklagaren att flytta den och kunde köra i gång med arbetet.

Vid olyckan arbetade ett tiotal anställda i täkten. Utöver företagets internutre­dning inledde polisen och Arbetsmilj­överket egna utredninga­r för att finna svar på hur arbetsplat­solyckan kunde inträffa. Båda dessa pågår fortfarand­e, snart åtta månader efter olyckan.

– Jag kan inte säga så mycket tyvärr. Vi väntar på Arbetsmilj­överkets

synpunkter på det hela, säger Magnus Clase, kammaråkla­gare vid riksenhete­n för miljö- och arbetsmilj­ömål i Göteborg.

– Vi är inte klara med utredninge­n. Det är svårt att bedöma när den blir klar, svarar Eva Nilsson, jurist på Arbetsmilj­överket.

 ??  ??
 ?? Bild: Isabel Bark ?? Den tragiska olyckan i bergtäkten i Vägaholm utanför Långaryd ser ut att ha berott på den mänskliga faktorn. Ytterligar­e två utredninga­r pågår och dessa ska ge svar på fler frågor om vad som hände i bergtäkten.
Bild: Isabel Bark Den tragiska olyckan i bergtäkten i Vägaholm utanför Långaryd ser ut att ha berott på den mänskliga faktorn. Ytterligar­e två utredninga­r pågår och dessa ska ge svar på fler frågor om vad som hände i bergtäkten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden