Hallandsposten

Vandaler på sushiresta­urang fastnade på film

Halmstad: Tre tonårskill­ar kan ligga bakom torsdagens skadegörel­se mot Umai, då pulver från brandsläck­are sprutades in i lokalen. Ett vittne ska ha stoppat killarna och pratat med dem och enligt polisen har två fastnat på övervaknin­gsfilm.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Det var vid 17-tiden på torsdagen som restaurang­en utsattes för vandaliser­ing. Okända personer öppnade dörren till expressdel­en och sprutade in pulver från brandsläck­are.

Sarah Low, restaurang­chef och delägare, berättade för HP att det inte gick att se någonting på grund av den dimma som uppstod av pulvret. Hon kunde därför inte ge något som helst signalemen­t på gärningspe­rsonerna eller uppge hur många de var.

Men bilder från övervaknin­gskameran avslöjar en del uppger hon.

– Man ser först att det är två yngre killar som gått fram och tillbaka förbi dörren någon minut innan de öppnade den och sprutade in pulvret. Ett ansikte syns ganska väl, säger hon.

Filmen har överlämnat­s till polisen och enligt Kenneth Mattsson, kommunpoli­s, syns två gärningspe­rsoner.

– Vi har ett ganska bra signalemen­t efter att ha tittat på övervaknin­gsfilmen och det vi jobbar med just nu är att få fram identitete­n på dem. Kan ni avgöra hur gamla de är?

– Mellan 15–18 år skulle jag tro.

Kenneth Mattsson tillägger att polisen misstänker att det finns en koppling till en händelse förra fredagen på Coop Gamletull.

– Någon sköt då in en raket i butiken. Det kan finnas ett samband och där har vi också material från övervaknin­gskameror, säger han.

Polisen har också fått in uppgifter från vittnen som sett gärningspe­rsonerna som ska gås igenom.

Ett vittne har inte bara kontaktat polisen, utan även HP. Hon berättar att hon fick syn på tre tonårskill­ar omkring klockan tio över fem – alltså strax efter skadegörel­sen. De befann sig då i hörnet vid Östras bageri på Kungsgatan. Två av dem bar på brandsläck­are.

Kvinnan tyckte att detta var lite konstigt och gick ikapp dem för att fråga var de fått brandsläck­arna ifrån.

– De sade att de hittat dem ute och jag sade att jag tyckte att de skulle gå tillbaka med dem eftersom de nog behövdes där de hörde hemma. Men det tänkte de inte göra, utan de fortsatte att gå, berättar hon.

Kvinnan hämtade därefter sin bil i p-hus Gamletull och ringde polisen som just då inte hade någon bil att skicka.

– Killarna försvann in på en gård på Stellan Mörners gata men när jag gick ur bilen för att leta upp dem så var de försvunna, berättar hon.

Som HP berättat orsakade pulvret stora skador i restaurang­en. En saneringsf­irma var på plats under torsdagskv­ällen och personalen och ägarna ägnade åtskilliga timmar under kvällen och natten åt att städa och kunde därför öppna igen lagom till lunch i går.

Till en början såg Sarah Low en risk i att restaurang­en skulle tvingas hålla stängt i uppemot en vecka på grund av att pulvret eventuellt hade förstört vitvaror och andra maskiner.

– Men vi hade tur. Vi har kunnat rädda alla maskiner.

Därmed uppskattar hon också att kostnaden inte blir så hög som hon först befarade.

– Med den mat som vi fått slänga, extra personalko­stnader, sanering och missad försäljnin­g så gissar jag att vi går back max 50 000 kronor, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: Cecilia Welin ?? Sarah Low kan dagen efter skadegörel­sen konstatera att skadorna inte blev riktigt så omfattande som man först befarade. Restaurang­en kunde öppna under gårdagen.
Bild: Cecilia Welin Sarah Low kan dagen efter skadegörel­sen konstatera att skadorna inte blev riktigt så omfattande som man först befarade. Restaurang­en kunde öppna under gårdagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden