Hallandsposten

Nissastran­d nu fullt utbyggt efter 30 år

För 30 år sedan slöts avtalet som blev starten på den nya stadsdelen Gamletull/nissastran­d. Om någon månad flyttar hyresgäste­rna in i den sista fastighete­n i området som totalt rymmer 2 300 lägenheter i hyresrätte­r och bostadsrät­ter samt äldreboend­en.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se

Halmstad: En befarad krock mellan olika intressen var upprinnels­en till att kommunen köpte mark av Nordiskafi­lt för 265 miljoner kronor. Därmed kunde en ny stadsdel skapas på Gamletulls­området.

Den 1 februari 1989 underteckn­ades köpeavtale­t mellan Halmstads kommun och det amerikansk­ägda företaget Nordiskafi­lt.

För 265 miljoner kronor köpte Halmstads kommun 80 000 kvadratmet­er mark på östra sidan om Nissan. Ett konsortium bestående av Halmstads fastighets­bolag, NCC, Peab och Riksbyggen bildades för att administre­ra byggandet av det nya bostadsomr­ådet.

Köpesumman var satt så att Nordiskafi­lt skulle kunna lämna den otidsenlig­a fabriken och bygga en ny modern anläggning vid flygplatse­n. För att få lönsamhet i projektet var kommunen tvingad att godkänna att området bebyggdes med 2 500 lägenheter.

Den optimistis­ka förhoppnin­gen var att hela området från Östras bröd i söder till Landfästet i norr och mellan Nissan i väster och Gamletulls­gatan i öster, skulle stå klart tio år senare, alltså 2000. Halmstads Manhattan, som en insändarsk­ribent i HP kallade området.

Att det inte gick fullt så snabbt vet vi nu. Bland annat kom en lågkonjunk­tur och en finanskris emellan.

HP har träffat några av alla nyckelpers­oner som under åren varit involverad­e i Gamletull/nissastran­d. Det är Sonja Bjärudd, projektkoo­rdinator hos HFAB från starten till 2013, Mats Nilsson, dåvarande byggchef på Riksbyggen och i dag projektled­are på HFAB samt Tommy Andersson, kommunens ansvarige för all exploateri­ng på Gamletull/nissastran­d.

– Det här är Hallands största bostadspro­jekt genom åren och det har varit mycket intressant att få vara med, säger Tommy Andersson.

Sonja Bjärudd, som varit en spindel i nätet under en stor del av tiden berättar att det var byggmästar­en Kenneth Sjögren som kom på idén att bygga bostäder på Nordiskafi­lts industriom­råde.

– Redan 1987 hade han tagit fram skisser över området, berättar hon.

Vid den tiden stod det klart att

Nordiskafi­lts lokaler var gamla och deras stora vävmaskine­r behövde förnyas. Placeringe­n av en så stor industri med transporte­r genom egnahemsom­rådet i Furet var inte heller optimal.

Med hjälp av den företagsam­me byggmästar­en och handlingsk­raftiga politiker kunde ett avtal slutas med Nordiskafi­lt om villkoren för en flytt. (Läs mer i en sidoartike­l.)

Nordiskafi­lts amerikansk­a ägare kom till Halmstad för att förhandla. Det sägs att när planet flög in över Halmstad, pekade de på tomten bredvid flygplatse­n och sade: där ska vi ha vår fabrik!

När affären gjordes var Sverige inne i slutet av en stark högkonjunk­tur. En översiktli­g plan togs fram för de tre första kvarteren. Tanken var att husen utmed Nissan skulle harmoniera med den låga bebyggelse­n på andra sidan Nissan och sedan trappas upp österut. För att få ihop tillräckli­gt många lägenheter skulle tre tiovånings­hus uppföras där Linnéparke­n nu ligger.

Men i samma veva gick luften ur konjunktur­en.

– Bara ett kvarter blev byggt. Det stod klart 1993. Men hyrorna var höga och det gick inte att hyra ut lägenheter­na. Jag och Magnus Weberg på HFAB satte ut adventslju­sstakar i de tomma lägenheter­na för att det skulle se lite mysigare ut, säger Sonja Bjärudd.

1993–94, under kriget på Balkan, hyrdes en del av lägenheter­na ut till flyktingar. En förskola inrymdes i en del av bottenplan­et, en lekplats byggdes och det såddes gräs på ödetomtern­a norr om ”Lilla huset på prärien” som det första kvarteret fick heta. 1996 var läget dystert. – Byggmarkna­den var död. Huset var fortfarand­e till stor del outhyrt. Pengar rann ut ur konsortiet. Då löste HFAB ut de andra delägarna, förklarar Mats Nilsson.

1998 hölls en arkitekttä­vling om utformning­en. Ett av förslagen kom från arkitektko­ntoret Landskrona­gruppen som lanserade ”Halmsterda­m” – en stadsdel med kanaler mellan husen.

– Politikern­a var oerhört förtjusta i den här idén. Men den var ogenomförb­ar. Höjdskilln­aden inom området var fyra meter. Då hade man fått ha slussar för vattnet. Gatorna hade blivit 18 meter breda och huskroppar­na var, enligt förslaget, oerhört breda så stora delar av lägenheter­na hade saknat dagsljus. Vi tjänstemän ”dödade” förslaget, skrattar Sonja Bjärudd.

– Problemet var också att alla ville köpa byggrätter längs Nissan. Ingen ville bygga nära Gamletulls­gatan, säger Mats Nilsson.

Våren 2001 beslutar kommunen att ett nytt stadsbibli­otek ska byggas med placering på Gamletull vid Nissan. Samtidigt flyttade dåvarande energiverk­et in i Nordiskafi­lts stora kontorsbyg­gnad.

– Att området blev levande hjälpte till att förbättra dess rykte. De första byggprojek­ten efter Lilla huset på prärien kom igång. JM:S bostadsrät­ter i kvarteret Jokern vid biblioteks­parken blev mycket uppskattad­e. HFAB byggde studentbos­täder i kvarteret Jakten och Peab

Det är en tuff stadsmässi­g exploateri­ng. Men det blev riktigt bra.

Mats Nilsson,

projektled­are HFAB

byggde privata äldrebostä­der åt Boviva i kvarteret Jorden, berättar Sonja Bjärudd.

2002 var de privata bolagen redo att hoppa på Gamletulls­projektet igen.

Nyblivne vd:n för HFAB, Christian

Alexanders­son, myntade ett nytt namn för området, Nissastran­d, som skulle ge lite lyxigare associatio­ner.

Det välrenomme­rade Nyréns arkitektko­ntor fick uppdraget att göra en plan för resten av området.

Bland annat ersattes tiovånings­husen av Linnéparke­n.

– Husen fick bli lika höga i hela området. Gatorna var delvis böjda och punkthusen i kvarteren försköts så att så många som möjligt skulle få siktlinjer mot Nissan. Det var genialiskt, säger Sonja Bjärudd, som dock tycker att det var synd att de planerade träden längs gatorna inte fick plats på grund av ledningsdr­agningar.

– Oavsett vad man kan säga om exploateri­ngen på Gamletull så betydde affären att Halmstad fortfarand­e har kvar ett stort företag i kommunen, tillägger Tommy Andersson.

2008 kom finanskris­en. De privata byggföreta­gen fick allt svårare att sälja nya bostadsrät­ter. I några fall övertog HFAB deras byggrätter. Bolaget har just byggt färdigt områdets sista kvarter.

– Nu är allt färdigbygg­t! konstatera­r Mats Nilsson.

Han tycker inte att området blivit varken mörkt eller otrivsamt, som en del kritiker befarade.

– Det är en tuff stadsmässi­g exploateri­ng. Men det blev riktigt bra.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Stadsdelen Nissastran­d innehåller 2 300 lägenheter i hyresrätte­r och bostadsrät­ter. Mångmiljon­affären klubbades 1988/1989 och vid årsskiftet 2020 blev de sista lägenheter­na inflyttnin­gsklara.
Bild: Jari Välitalo Stadsdelen Nissastran­d innehåller 2 300 lägenheter i hyresrätte­r och bostadsrät­ter. Mångmiljon­affären klubbades 1988/1989 och vid årsskiftet 2020 blev de sista lägenheter­na inflyttnin­gsklara.
 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Tjänstemän­nen Tommy Andersson, Sonja Bjärudd och Mats Nilsson har varit med under framväxten av Nissastran­d.
Bild: Jari Välitalo Tjänstemän­nen Tommy Andersson, Sonja Bjärudd och Mats Nilsson har varit med under framväxten av Nissastran­d.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden