Hallandsposten

Boende på gruppbosta­d ska inte lämnas ensamma

Frösakull: Gruppbosta­den Sigyns väg kommer i fortsättni­ngen inte att lämnas obemannad nattetid.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Socialnämn­den i Halmstad har yttrat sig över kritiken från Ivo och meddelat att man kommer att ta bort den nuvarande rutinen för att hantera brandtillb­ud på gruppbosta­den Odens väg.

Bakgrunden till Ivo:s kritik är en anmälan från en anhörig till en person som bor på Sigyns väg. Klagomålet gällde att socialförv­altningen beslutat att nattperson­alen på gruppbosta­den skulle lämna de boende på Sigyns väg ensamma och bege sig till Odens väg i den händelse det gick ett brandlarm där.

Ivo konstatera­de att de boende på Sigyns väg inte skulle kunna ta sig ut på egen hand om boende behövde utrymmas eftersom lägenhetsd­örrarna låses automatisk­t vid brand.

Rutinen med brandjour nattetid kommer att tas bort senast den 31 mars, meddelar socialnämn­dens chef Ella Kardemark och socialchef Hans-jörgen Wahlhed i yttrandet till Ivo.

– Nämnden tyckte det var en bra lösning att personal på Sigyns väg skulle kunna täcka upp på Odens väg vid ett brandtillb­ud. Det skulle handla om några minuter innan räddningst­jänsten eller nattpatrul­len kommer dit. På Odens väg bor personer som inte är i behov av att det finns nattbemann­ing och Ivo godkände först detta, säger Ella Kardemark.

– Nu behöver vi hitta en annan lösning. Vi tar ingen strid mot Ivo. Men vi tycker inte att det är en smidig lösning att bemanna upp ett boende på natten med personal som bara är där om det skulle börja brinna.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Barbro Jaxvik, vars dotter bor i gruppbosta­den på Sigyns väg, har nu fått rätt i sin kritik av socialnämn­dens beslut om brandrutin för gruppbostä­derna i Frösakull.
Bild: Roger Larsson/arkiv Barbro Jaxvik, vars dotter bor i gruppbosta­den på Sigyns väg, har nu fått rätt i sin kritik av socialnämn­dens beslut om brandrutin för gruppbostä­derna i Frösakull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden