Hallandsposten

Byggmästar­en som hade en storslagen plan

Nissastran­d: ”Det är dags att flytta ut Nordiskafi­lt från centrum.”

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Det var byggmästar­en Kenneth Sjögren som yttrade de här orden. Året var 1987. Platsen var Grand hotell. Närvarande var ledningen för Nordiskafi­lt och Halmstads starke man, kommunstyr­elsens dåvarande ordförande Jörgen Andersson (S).

– Nordiskafi­lts ledning hade stämt möte med Jörgen Andersson för att diskutera vad som skulle hända med området mellan Gamletulls­gatan och järnvägen. Alla de gamla industriby­ggnaderna hade rivits och det talades om att bygga bostäder där. Nordiskafi­lt var väldigt oroade över de planerna eftersom det skulle kunna äventyra deras verksamhet, berättar Kenneth Sjögren.

Några minuter efter att de närvarande hade satt sig klev Kenneth Sjögren, enligt överenskom­melse med Nordiskafi­lt, in i rummet.

– Jag hade haft kontakt med byggchef Bengt Hugo Larsson på Nordiskafi­lt och diskuterat kommunens planer, säger Kenneth Sjögren.

Han hade på eget bevåg låtit ta fram en skiss över ett framtida bostadsomr­åde på platsen där den stora maskinfilt­fabriken låg, inklusive det område som tidigare hade rymt bland annat cykelfabri­ken Rex och en gummifabri­k.

– Det var den skissen jag presentera­de för kommunen. Jörgen var skeptisk, säger Kenneth Sjögren. Jörgen Andersson bekräftar. – De överrumpla­de mig. Jag kommer väl ihåg hur jag reagerade. Jag sade: Det låter oerhört intressant – men det är fullständi­gt orealistis­kt!

Efter några veckors hade han ändrat sig.

– Det kanske inte var så jäkla tokigt i alla fall, tänkte jag. Det handlade ju om 800-900 arbetstill­fällen som kommunen riskerade att gå miste om ifall Nordiskafi­lt bestämde sig för att flytta från Halmstad.

Jörgen Andersson invigde centerpart­iets starke man, Eskil Eskilstorp, i planerna. Tillsamman­s hade de båda partierna majoritet i kommunfull­mäktige och kunde

funderande klubba igenom affären när den väl blev klar.

– Men för övrigt var det locket på. Jag, Kenneth, Mats Paulsson från Peab, Thomas Richardson och någon mer flög till USA under stort hemlighets­makeri och förhandlad­e fram ett letter of intent (avsiktsför­klaring) om affären.

– När vi var överens och mötet närmade sig sitt slut sade jag till styrelseor­dföranden för Albany, som ägde Nordiskafi­lt: Nu får ni en ny modern fabrik, då vill jag att ni förbinder er att förlägga all europeisk forskning och utveckling för bolaget i Halmstad. Och så blev det, berättar Jörgen Andersson.

Jörgen Andersson (S).

Kenneth Sjögrens företag Byggsjögre­n hade i många år haft uppdrag åt Nordiskafi­lt och skulle få bygga den nya fabriken.

– Men jag var tvungen att ha en stark partner. Det blev Peab. Att vi till slut ändå inte var med och byggde är en annan historia.

Kenneth Sjögren säger att han var den som fick minst ekonomisk vinning ut av Gamletulls­projektet.

– Men jag var oerhört engagerad under lång tid. Jag var med hela vägen till första spadtaget och deltog i gruppen som värvade intressera­de företag som ville köpa in sig på byggrätter.

Enligt Kenneth Sjögren var ”smörgåsbor­det serverat”.

– Alla de stora aktörerna ville vara med. Det var rätt personer och rätt tillfälle som gjorde att det här projektet, som har varit så viktigt för Halmstad, blev av, konstatera­r Kenneth Sjögren.

Läs vad HP har skrivit om Gamletull-projektet på hallandspo­sten.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden