Hallandsposten

Kommunen ska bygga Ranagårds äldreboend­e

Ranagård: Äldreboend­et på Ranagård ska byggas och ägas av kommunen. Den politiska striden kring privat och kommunalt tog en ny vändning i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

– Vi lade ett förslag till utskottet att ge fastighets­nämnden i uppdrag att utreda ett äldreboend­e med 60 platser i kommunal regi. Det fick vi stöd för av Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna, berättar Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande i utskottet.

Därmed är frågan om att låta en privat intressent bygga och driva äldreboend­et som ett så kallat Lov-boende begravd.

Hemvårdsnä­mnden tog i början av december beslut att uttala sig för ett Lov-boende och nämndens ordförande Ann-charlott Mankell (M) ansåg sig då ha gått segrande ur den politiska striden i frågan.

– Jag gratulerar Halmstadbo­rna till ännu ett Lov-boende, sade hon då i Hallandspo­sten.

Politikern­a i samhällsby­ggnadsutsk­ottet, oavsett färg, är dock eniga om att det är utskottet och inte hemvårdsnä­mnden som bestämmer i vilken regi det nya äldreboend­et ska byggas och ägas.

– Det är samhällsby­ggnadsutsk­ottet som bestämmer, slår ordförande­n Jenny Axelsson (C) fast.

Däremot är hon och Stefan Pålsson inte överens om resten. Jenny Axelsson ville att utskottet skulle skicka tillbaka ärendet än en gång till hemvårdsnä­mnden för att få en kompletter­ing av det tidigare yttrandet från nämnden.

– Jag menar att utskottet behöver ett bredare underlag, bland annat de ekonomiska konsekvens­erna och driftförde­larna med ett

Lov-boende, säger Jenny Axelsson.

Stefan Pålsson däremot menar att projektet försenas i onödan om det skickas till hemvårdsnä­mnden igen.

– Alliansen vill spela pingpong med viktig samhällsse­rvice. Det är samma sak som hände med utbyggnade­n av skolor, med förseninga­r som konsekvens. Vi vill inte se en början på en sådan karusell igen.

Även om det blir kommunen som bygger och äger äldreboend­et behöver det inte bli kommunen som driver omsorgen.

Den kan upphandlas enligt lagen om offentlig upphandlin­g där privata aktörer lämnar anbud, alternativ­t drivas som intraprena­d av personal. Den frågan avgörs senare.

Samhällsby­ggnadsutsk­ottet konstatera­r också att den aktuella tomten på 9 000 kvadratmet­er på Ranagård även har plats för plusbostäd­er för äldre.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Stefan Pålsson (S) fick gehör i samhällsby­ggnadsutsk­ottet för att Ranagård ska få ett kommunalt ägt äldreboend­e. Ordförande­n Jenny Axelsson (C) blev nedröstad.
Bild: Roger Larsson Stefan Pålsson (S) fick gehör i samhällsby­ggnadsutsk­ottet för att Ranagård ska få ett kommunalt ägt äldreboend­e. Ordförande­n Jenny Axelsson (C) blev nedröstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden