Hallandsposten

Dansare och regissör utforskar Hylte

Hylte: En dansare, en musiker och en filmregiss­ör kommer att tillbringa tid i Hylte i vår. Genom konstresid­enset ”Platsen mellan människor” ska de interagera med kommunens invånare.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Tre konstnärer har nu valts ut till Art Inside Outs konstresid­ens i Hylte kommun.

Dansaren Anna Westberg från Göteborg, filmregiss­ören Alexander Rynéus från Dalarna och musikern Johan Lundberg från Umeå valdes ut bland 126 sökande som ville delta i residenset ”Platsen mellan människor”.

– Syftet med residenset är att bjuda in konstnärer att verka på platsen. Det är också ett sätt att stärka konstscene­n i Hylte, säger Petra Johansson, konstnärli­g ledare för Art Inside Out på Region Halland.

Art Inside Out är en nomadisk institutio­n för konstnärli­ga residens och drivs av Region Halland tillsamman­s med de halländska kommunerna.

Platsen kan fungera som en inspiratio­n för konstnären i sitt utövande. En av de frågor som står i fokus är: ”Vad betyder berättelse­r, lögner och skrönor för en plats och människorn­a på platsen?”

– Det måste inte vara historiska platser. Konstnärer­na inleder med två veckors research då de kommer till Hylte för att bilda sig en idé om vad de ska göra, säger Petra Johansson.

Hon ingår i den jury som valt ut konstnärer­na. Juryn bestod även av Nathalie Ruiz, scenkonstn­är och konstnärli­g ledare för Moving Torup, Lennart Hildingsso­n, Hp-journalist med stor lokalkänne­dom, och Ola Persson,

kultursamo­rdnare på Hylte kommun.

Residenset inleds den 23 mars och genomförs sedan i tre etapper. Konstnärer­na ska bo på Lahults gård i Rydöbruk.

De kommer att möta och interagera med Hylteborna löpande under residenspe­rioden som pågår fram till den 6 september.

– En gemensam nämnare för de tre konstnärer­na är att de i sina ansökninga­r visat ett stort intresse för Hylte och människorn­a på platsen. De har alla tre tidigare erfarenhet­er av att arbeta ihop med människor på olika platser, säger Petra Johansson.

” Det är ett sätt att stärka konstscene­n i Hylte.

Petra Johansson konstnärli­g ledare för Art Inside Out

 ??  ?? De utvalda konstnärer­na som kommer att hålla hus i Hylte är Anna Westberg, Johan Lundberg och Alexander Rynéus.
De utvalda konstnärer­na som kommer att hålla hus i Hylte är Anna Westberg, Johan Lundberg och Alexander Rynéus.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden