Hallandsposten

Polisen positiv till mer kameraöver­vakning

Laholm: I förra veckan skrev polisen och kommunen under ett medborgarl­öfte. En av punkterna är att man vill diskutera möjlighete­rna till mer kameraöver­vakning på olika platser i Laholm.

- Fredrik Almryd

Vid nyårsskift­et blev det enligt lag enklare för brottsbekä­mpande myndighete­r att få sätta upp kameror. Polismyndi­gheten därför numera bedriva kamerabeva­kning utan tillstånd av Datainspek­tionen om man bedömer att intresset av bevakninge­n väger tyngre än allmänhete­ns intresse av att inte bli bevakad.

I medborgarl­öftet som kommunen i Laholm presentera­de tillsamman­s med bland annat polisen så håller man dörren öppen för mer kameraöver­vakning. Ett möjligt verktyg som välkomnas av kommunpoli­s Kristian Nilsson.

– Jag är positiv till kameraöver­vakning. Har man rent mjöl i påsen så kommer man aldrig tycka att det är jobbigt att bli fångad på bild, säger han som tillsamman­s med kommunens säkerhetss­trateg Karin Martini samlat in och sammanstäl­lt medborgarn­as åsikter i höstens trygghetse­nkät.

– I lagförings­syfte kan vi identifier­a fler personer som begår brott och som blir synliga på platser där det begås brott, säger Kristian Nilsson.

Polisen i Laholm har god erfarenhet av kameraöver­vakning och öppnar upp för fler platser som skulle kunna vara aktuella. För några år sedan hade man problem utanför Campus utanför gymnasiesk­olan där polisen först satt upp kameror och sedan gjorde även kommunen det vilket nu blivit permanent.

För tillfället vill man inte peka ut några speciella platser men skulle det bli aktuellt håller man dörren öppen.

” Har man rent mjöl i påsen så kommer man aldrig tycka att det är jobbigt

Kristian Nilsson kommunpoli­s

 ?? Bild: Fredrik Almryd ?? Karin Martini, säkerhetss­trateg på Laholms kommun, och kommunpoli­sen Kristian Nilsson.
Bild: Fredrik Almryd Karin Martini, säkerhetss­trateg på Laholms kommun, och kommunpoli­sen Kristian Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden