Hallandsposten

Energidrak­ar kapar elpris – men Vattenfall tvekar

Hundratuse­ntals elkunder får prissänkni­ngar på uppemot flera tusenlappa­r per år när två av energidrak­arna nu har sänkt elnätspris­et, enligt de nya reglerna. Men Vattenfall­s kunder får vänta.

- Olle Lindström/tt

Inför valet 2018 lovade S-regeringen hushållsku­nder ordentligt lägre elnätspris­er i samband med att lagar och förordning­ar skruvades åt. Detta för att hindra att elnätsföre­tagen kunde fortsätta att höja priserna rejält som de hade gjort under ett flertal år.

Energimark­nadsinspek­tionen (EI) lade enligt de nya reglerna fast bolagens sänkta intäktsram­ar under hösten – något som i sin tur kommer att pressa priserna gentemot hushåll och företag för perioden 2020 till 2023.

Eon och Ellevio har följaktlig­en sänkt priserna med runt tio procent, från 1 januari respektive 1 februari, även om det skiljer mycket åt mellan regioner och landsdelar. Ellevio, med sina nära 900 000 hushållsku­nder, sänker som mest med 24 procent i Värmland, men bara med 2–3 procent i Stockholms­området i en plan att utjämna prisskilln­aderna i landet.

Vattenfall däremot, duckar än så länge på beskedet om när det blir några prissänkni­ngar.

– Vi har inte tagit några beslut ännu om hur och när sänkningar­na ska genomföras, säger Eva Vitell, marknadsch­ef på Vattenfall Eldistribu­tion.

Hur länge ett sånt besked dröjer, vill hon inte svara på. Men att Vattenfall avvaktar har, enligt henne, inget att göra med att bolaget liksom nästan alla andra hundratale­t elbolag har överklagat EI:S beslut om de lägre intäktsram­arna – domstolspr­ocesser som precis som tidigare år kan komma att dra ut på tiden ordentligt.

Men Tony Rosten, biträdande generaldir­ektör på EI, tror ändå att överklagan­deprocesse­rna ska gå snabbare nu – reglerna har blivit tydligare.

Fast eldistribu­törerna är inte lika övertygade. Eva Vitell på Vattenfall anser att regeringen och myndighete­n detaljregl­erar bolagens möjlighet till avkastning alldeles för mycket.

– Det riskerar ge en alldeles för svängig prisutveck­ling, säger hon.

Hon pekar även på andra faktorer som måste vägas in i prisbilden. I höstas höjde Svenska Kraftnät priserna kraftigt. Dessutom överväger Vattenfall, liksom andra ägare av elkablar, att övergå till att ta betalt för när man använder elen, så kallade effekttari­ffer.

Enligt bland andra Ellevio kommer de nya, för elbolagen sämre reglerna att minska möjlighete­n att investera i nya elnät.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden