Hallandsposten

Dambergs vapenregle­r stoppades i riksdagen

En majoritet av riksdagspa­rtierna säger nej till regeringen­s propositio­n om krav på tillstånd för vissa löstagbara vapenmagas­in. Inrikesmin­ister Mikael Dambergs (S) motdrag blir att kalla alla riksdagspa­rtier till ett möte för att hitta vägar framåt.

- Lars Larsson/tt

Men Damberg tänker inte dra tillbaka propositio­nen.

– Jag tolkar det ändå som att det finns en del öppningar. Tre partier öppnar ändå för reglering av vapenmagas­in, fast på ett lite annorlunda sätt än regeringen, säger han.

Han säger att ett problem är att det lagförslag som Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Liberalern­a har skissat på riskerar att bryta mot EU:S vapendirek­tiv.

– Jag kommer att bjuda in alla riksdagspa­rtier till ett informatio­nsmöte där vi både förklarar och ger partierna möjlighet att presentera sina förslag och där vi reder ut de begränsnin­gar som Eu-rätten sätter, säger Damberg.

Han anser att det är ett stort problem att det förekommer, som han ser det, så många missförstå­nd och även illvilliga tolkningar av regeringen­s förslag i debatten.

Förutom M, KD och L kommer också Sverigedem­okraterna och Centerpart­iet att föreslå avslag på regeringen­s propositio­n, enligt vad partierna uppger för TT.

Regeringen har gjort flera försök att få en riksdagsma­joritet att acceptera förslag om hur svenska vapenlagar ska anpassas för att möta de skärpta reglerna i EU:S reviderade vapendirek­tiv. Men regeringen har tvingats backa. Och nu är risken stor för en repris, även om propositio­nen bara berör en liten del av reglerna i direktivet.

– Jag tar allvarligt på att polisen vill ha ett nytt verktyg i kampen mot gängkrimin­aliteten, säger Damberg som motiverat förslaget om magasinsre­gler med att det ska bli lättare för polisen att beslagta löstagbara magasin i kriminella miljöer, inte bara vapen i sig.

Mötet ska äga rum så snart som möjligt, enligt Damberg.

– Det som stressar mig en del är att en ny lag skulle kunna ge effekt redan till sommaren.

Det som opposition­en, jägarorgan­isationer och tävlingssk­yttar har fört fram som sin främsta kritik är att regeringen­s förslag krånglar till det för laglydiga vapenägare utan att göra någon skillnad i kampen mot kriminella.

I korthet går förslaget ut på att det ska krävas tillstånd för att inneha löstagbara vapenmagas­in som inte är kopplade till ett vapen eller flera vapen som innehavare­n har tillstånd för. Den som har magasin utan tillhörand­e vapen måste ha tillstånd för det för att inte riskera att straffas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden