Hallandsposten

Fler barn än väntat offer för människoha­ndel

Antalet misstänkta fall av människoha­ndel ökar. Det går däremot inte att säga om ökningen även betyder att människoha­ndeln i Sverige ökar. – Min uppfattnin­g är att vi har blivit bättre på att uppmärksam­ma det. Men det är jättesvårt att säga, säger Lisa Hu

- TT

Under 2019 upptäckte Migrations­verket 481 fall av misstänkt människoha­ndel, enligt ny statistik från myndighete­n. Antalet anmälda fall har ökat stadigt sedan 2015, förutom en nedgång förra året, då 382 fall anmäldes.

Den vanligaste formen av misstänkt människoha­ndel som upptäcks av Migrations­verket gäller sexuella ändamål. Därefter att personer utnyttjas på arbetsmark­naden, det vill säga att någon arbetar under uppenbart oskäliga villkor.

92 fall som gäller barn har rapportera­ts under 2019, vilket är mer än en fördubblin­g jämfört med 2018 då siffran låg på 44 barn.

– Det var absolut fler barn än jag väntat mig. Jag hade inte väntat mig mer än en fördubblin­g från föregående år, säger Lisa Hultin Knutas, Migrations­verkets centrala

Migrations­verket har släppt en rapport om människoha­ndel. samordnare för människoha­ndel.

En förklaring är att myndighete­n varit extra uppmärksam på barn och ungdomar från Nordafrika, och särskilt Marocko, vilket lett till att myndighete­n nästan standardmä­ssigt rapportera­t misstanke när det gäller ensamkomma­nde barn därifrån, enligt Lisa Hultin Knutas.

– Grundutsat­theten för den gruppen är så omfattande att det är lätt att fatta misstanke i de ärendena.

– Men det är viktigt att komma ihåg att de ofta är utsatta i ett annat Eu-land och inte alltid gäller utsatthet i Sverige.

 ?? Bild: Adam Wrafter/tt ??
Bild: Adam Wrafter/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden