Hallandsposten

Regn dämpar bränderna i Australien

Regnet öser ner över delar av det branddrabb­ade Australien. I den av bränder hårdast drabbade delstaten New South Wales har omkring 20 eldsvådor kunnat släckas. – Regnet är väldigt goda nyheter, säger Angela Burford vid räddningst­jänsten RFS.

- Gustav Sjöholm/tt

Regnet som dragit in över det branddrabb­ade Australien innebär en efterlängt­ad hjälp i släcknings­arbetet.

– Vi har haft regn över de flesta av våra brandplats­er de senaste 24 timmarna, säger Angela Burford vid räddningst­jänsten RFS i delstaten New South Wales, till TT.

Fukt, svagare vindar och lägre temperatur­er har begränsat aktivitete­n i de drygt 80 bränder som fortfarand­e rasade i delstaten under fredagsmor­gonen, lokal tid.

På ett dygn har antalet minskat från strax under 100, och antalet förväntas fortsätta att minska under helgen.

– Vi hoppas på mycket regn och att det är ihållande under några dagar för att det ska bli effektivt.

Landets vädermyndi­ghet rapportera­r att samhällena Boonanghi och Bulahdelah i New South Wales fått 126 respektive 112 millimeter regn på 24 timmar, vilket är de högsta mängderna sedan mars 2017. Myndighete­n har också utfärdat varningar på en rad håll för åskoväder och risk för översvämni­ngar.

Omkring 1 500 brandmän är ute och bekämpar bränderna. Cirka 30 bränder är fortfarand­e utom kontroll. Släcknings­arbetet pågår ungefär som vanligt, med bland annat vattenbomb­ning där vädret tillåter, och grävmaskin­er och bulldozrar som skrapar upp barmark runt bränderna för att hindra dem från att spridas.

– I en del fall kan det vara problemati­skt, för regnet kan göra den väldigt torra marken lerig. Det kan vara svårt eller farligt för våra brandbilar att ta sig ut dit, säger hon.

Ett annat problem är om det bara faller lite regn, så kan det försvåra

” Vi har haft regn över de flesta av våra brandplats­er de senaste 24 timmarna.

en del åtgärder, som att genomföra kontroller­ade bränder för att förhindra storbrände­rna från att spridas.

Det gäller också att ute i terrängen hitta pyrande stubbar och stockar och försöka att helt släcka dem.

– När det börjar värmas upp och vinden slår till igen kan det flamma upp och börja brinna igen, säger Angela Burford.

Hon lyfter också ett varningens finger för att blåsa faran över. Regnet kan i värsta fall bara bli en kort andhämtnin­g.

– Även om det är goda väderförhå­llanden nu så är säsongen inte över än, och fler bränder kan uppstå de kommande månaderna när allt värms upp igen. Men det är ett positivt tecken att vi ser det här uppskovet.

Angela Burford räddningst­jänsten i New South Wales

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden