Hallandsposten

De vanligaste ketchupsor­terna var inte godast

De klassiska märkena deltog inte i toppstride­n och ingen ketchup fick full pott i sammanlagt betyg. Bäst i test blev två sorter som varken börjar på F eller H.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Många av oss är uppväxta med Felix eller Heinz i kylskåpsdö­rren. Det gäller även konsumentp­anelen som fick blindtesta tio sorters tomatketch­up. Ändå blev inte någon av de mest välkända märkena favoriter. Visst igenkännin­g fanns ändå i kommentare­r som ”typisk bruksketch­up” om Heinz och ”vad man vill ha” om den vanliga Felix.

– Ja, det är Heinz eller Felix som gäller hemma. Så förutsägba­rt att man fortsätter med den sort man har växt upp med, sa Annika Modig.

För att se om mindre socker skulle göra någon skillnad fick en andra sort från Felix vara med i vårt test. Tomatketch­upen, Ekologisk mindre socker & salt, gick hem och flera påpekade i sina protokoll till och med att den var ”lagom söt”. Medan andra tyckte att det fanns en syrlighet som dök upp i eftersmake­n.

Micael Petterson är annars van vid Felix, den vanliga:

– Men nu tyckte jag bättre om den med mindre socker, konstatera­de han i genomgånge­n efter att smaktestet var klart.

Även sött gick hem visade det sig. Om en av vinnarna, Kania, skrev Stig Jarlevik: ”Söt, men på ett positivt sätt, faktiskt mycket god”. Den hade näst högst sockerhalt av våra testade sorter, så balansen i smakkompos­itionen tycktes vara avgörande.

Den delade förstaplat­sen med

Monte Castello. Båda, som fick fyra fyrar i betyg, doftade för lite, vilket tog ner intrycket.

Bland de testade sorterna som landade på tre fyrar i betyg hamnade också Stonewall kitchen, som var den riktiga vattendela­ren i testet. Den värderades både högt och lågt av panelmedle­mmarna. Om man gillade eller ogillade chilismake­n var det som var direkt utslagsgiv­ande. Det finns ju en del ketchup på marknaden som saluför sig med just chili på etiketten, men denna gör inte det och fick därför vara med som ”vanlig” ketchup i smaktestet.

Dan Turesson tillhörde dem som gillade den mycket: ”Jättegod, men känns mer som en chilisås – klart godast”, skrev han i protokolle­t. Mi-lou Wehrling tyckte däremot att den var äcklig och alldeles för stark. Sammanlagt kan man säga att panelen tyckte att den hade vuxensmak, men kanske borde kallas salsa i stället för ketchup.

Texas Longhorn utmärkte sig såtillvida att den hamnade helt ensam i botten, ett stycke från de andra fyrbetygen. Den fick en fyr i betyg och då handlade det om färgen som tände den. Någon enstaka panelmedle­m tyckte om smaken, annars var omdömena genomgåend­e negativa.

 ??  ??
 ?? Bilder: Anna von Brömssen ?? Konsumentp­anelens Micael Pettersson, Karin Eggert Kraft och Dan Turesson (bilden överst) sniffade, smakade och färggransk­ade sort efter sort.
Bilder: Anna von Brömssen Konsumentp­anelens Micael Pettersson, Karin Eggert Kraft och Dan Turesson (bilden överst) sniffade, smakade och färggransk­ade sort efter sort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden