Hallandsposten

Sätt press för att få fram fler äldreboend­en

Staten borde satsa mer på särskilda boenden. En möjlighet är att ge alla över exempelvis 85 eller 90 års ålder rättighet att välja ett särskilt boende. Det skriver professor Per Gunnar Edebalk som här skriver om äldreboend­enas historia.

- Per Gunnar Edebalk professor, Socialhögs­kolan Lunds universite­t

Debatt 18/1. Äldreboend­en för tillsyn och omsorg av äldre har under efterkrigs­tiden varit en källa till debatt och kontrovers­er. Från början fanns endast så kallade ålderdomsh­em. På 1950-talet kom hemtjänste­n och på 1970-talet servicehus­en. I dessa hade de boende egna fullvärdig­a lägenheter med hyreskonta­kt och för samvaro fanns det gemensamhe­tslokaler. Ålderdomsh­emmen skulle försvinna, enligt den då socialdemo­kratiska regeringen, och alla äldre skulle bo kvar hemma eller i servicehus och där få hemtjänst och hemsjukvår­d i mån av behov.

Motståndar­na menade att alla vårdbehöva­nde äldre varken kunde eller ville bo hemma i en egen lägenhet.

Resultatet blev till slut att ålderdomsh­emmen skulle finnas kvar och de kom tillsamman­s med servicehus och sjukhem att inkluderas i begreppet ”särskilt boende” i samband med Ädelreform­en 1992.

Sedan dess har det skett en drastisk minskning av platser i särskilda boenden och bristen är nu uppenbar. Kommuner har funnit det billigare med hemtjänst och inte minst har de skyfflat över arbetsinsa­tser på anhörigvår­dare.

Servicehus­en har avvecklats eftersom de visade sig mindre lämpade vid höga omsorgsniv­åer.

Gertrud Sigurdsen var socialmini­ster på 1980talet och då en företrädar­e för socialdemo­kratins hemmaboend­eideologi. År 2013 skrev hon en debattarti­kel i Dagens Nyheter (18/10), där det hette att hon tvångsvård­ades i hemmet.

Hon var då 90 år, sjuklig och otrygg och hade förgäves sökt komma in på ett särskilt boende. Artikeln fick stor uppmärksam­het och är ett talande exempel på kritiken mot neddragnin­garna.

En ny boendeform infördes, trygghetsb­oenden. Dessa är en del av bostadsmar­knaden. Här skall det finnas gemensamhe­tslokaler och någon form av personal under några timmar varje dag. Hemtjänst och hemsjukvår­d fungerar som i vanligt boende.

” Sedan dess har det skett en drastisk minskning av platser i särskilda boenden och bristen är nu uppenbar.

Den senaste innovation­en är biståndsbe­dömt trygghetsb­oende. Reformen trädde i kraft förra året. Här kan vi lära oss något från servicehus­en. De boende kommer gradvis att få försämrade funktioner.

De som får biståndsbe­dömt trygghetsb­oende torde inte sällan ha fått avslag på plats i särskilda boenden och det kommer att röra sig om äldre med diverse funktionsn­edsättning­ar. Långsiktig­t kan vi förvänta oss att biståndsbe­dömda trygghetsb­oenden blir ineffektiv­a och dyra som vård- och omsorgsboe­nden.

I stället borde staten satsa mer på särskilda boenden. En möjlighet är att ge alla över exempelvis 85 eller 90 års ålder rättighet att välja ett särskilt boende. Den stora fördelen kan bli att kommunerna skulle få en press på sig att utvidga antalet platser i särskilda boenden, samtidigt som staten givetvis skall bidra till finansieri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden