Hallandsposten

Halmstadbe­kant tar över som ny svensk längdchef

Halmstadbe­kante Daniel Fåhraeus blir ny svensk längdchef. Nu ska han hjälpa till att hitta nästa landslagsc­hef.

- Lasse Mannheimer/tt Petter Nilsson/tt HP

Daniel Fåhraeus från Piteå är ny längdchef för Svenska skidförbun­det, och kliver på sitt nya jobb i april. Han ersätter då Johan Sares som slutade i maj förra året. Sedan dess har Ola Strömberg varit tillförord­nad längdchef.

”Att genom rollen som längdchef få denna möjlighet att tillsamman­s med medarbetar­na inom förbundet, klubbar och eldsjälar kunna utveckla sporten både på barn-, ungdoms-, motions- och elitnivå känns fantastisk­t kul och spännande”, säger Fåhraeus i ett pressmedde­lande.

Fåhraeus är sedan 2008 vd för det kommunala elbolaget Pite energi, och är också styrelseme­dlem i skidklubbe­n Piteå Elit, som innehåller landslagså­kare som Charlotte Kalla och Jonna Sundling, liksom de båda landslagst­ränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomson. Han har tidigare också varit ordförande i klubben. Fåhraeus har även koppling till Halmstad. Han tog sin kandidatex­amen på Högskolan i Halmstad och har jobbat på Tasso i Oskarström.

– Han har haft ledande roller i olika organisati­oner i 20 år. Han har en väldigt bred bakgrund. Han har också erfarenhet från det svenska föreningsl­ivet. Han är den som vi tror passar bäst för det här. Och ska han göra avtryck – då krävs det tid. Han kommer att få den tid som krävs för att lyckas, säger Svenska skidförbun­dets förbundsdi­rektör Ola Strömberg till TT, och bekräftar rekryterin­gen som SVT Sport var först med att avslöja.

Vilka krav har ni på honom?

– Det han kommer att mätas efter är om han lyckas skapa ett lag som drar åt samma håll. Det handlar inte bara om hur många medaljer vi tar utan hur stark hela vår verksamhet är.

Fåhraeus kommer också att vara delaktig i jakten på nästa landslagsc­hef. Jonas Peterson anställdes som Rikard Grips ersättare efter förra säsongen, men hann inte ha tjänsten mer än några månader innan han fick sparken.

Eftersom Fåhraeus har uppsägning­stid på sitt nuvarande jobb kan det därför dröja innan den nya landslagsc­hefen är på plats.

– Han (Fåhraeus) kommer också vara inblandad i rekryterin­gen av en ny landslagsc­hef. Om han eller hon börjar jobba i april eller juni spelar mindre roll. Vi är beredda att vänta på rätt person, säger Ola Strömberg. Kan tänka er att titta utomlands?

– Ja, det kan vi tänka oss. Vi är ganska öppna. Det är lite svårare om den personen inte är verksam i Sverige. Men vi utesluter inte någon som är jäkligt bra. Vi har haft norska tränare tidigare, och det gick ju inte dåligt.

Läs de senaste sportnyhet­erna i EHP från kl. 22.30 i kväll

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Charlotte Kalla och damtränare­n Magnus Ingesson får en klubbkompi­s som ny längdchef. Daniel Fåhraeus, styrelseme­dlem i Piteå Elit, får jobbet.
Bild: Henrik Montgomery/tt Charlotte Kalla och damtränare­n Magnus Ingesson får en klubbkompi­s som ny längdchef. Daniel Fåhraeus, styrelseme­dlem i Piteå Elit, får jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden