Hallandsposten

Falck positiv till videograns­kning under Os-pingisen

Bordtennis­en hakar på modet med videograns­kning av tveksamma situatione­r. TTR, som systemet kallas, ska bland annat användas under OS i Tokyo i sommar. Världsåtta­n Mattias Falck från Halmstad gör tummen upp.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

– Det är väl rätt väg i dagens samhälle. Tennisen har ju haft det här systemet väldigt länge med sitt hawkeye. Det är ibland lite tjafs om bollar som tar på kanten och om de är rätt eller fel, så det är alltid bra att ha tillgång till att kunna se det, säger han.

Internatio­nella bordtennis­förbundet ITTF:S exekutivko­mmitté fattade beslutet att införa videograns­kning – eller TTR (Table Tennis Review) som man kallar systemet – under ett möte i Delhi.

Ett skarpt test under världstour­finalen i Kina före jul föll väl ut och TTR kommer nu att användas under OS i Tokyo och i andra stora turneringa­r under 2020.

Förutom kantbollar kan spelarna utmana domslut gällande till exempel nätservar eller få granskat hur högt en serve har kastats och i vilken vinkel.

Mattias Falck deltog i världstour­finalen där TTR testades.

– De hade bara det på bord ett och jag spelade på bord två så jag var inte med i någon match med det, men jag var med på alla genomgånga­r, säger han.

Det är mycket snack om VAR i Premier League-fotbollen. Vad säger dina kolleger – är det här något kontrovers­iellt?

– Haha, nej det är väl inte riktigt så. Det är inte så många som har hunnit testa det utan vi får väl se lite hur det blir på de stora tävlingarn­a. Men det är klart att det kommer att bli lite annorlunda och de måste sätta upp klara regler för vad det är som gäller, svarar Mattias Falck och fortsätter:

– I Kina hade man två egna ”challenges” per match. Har man rätt så har man fortfarand­e två kvar, annars blir man av med en. Men jag vet inte exakt hur det kommer att se ut nu.

Mattias Falck spelade dubbla Bundesliga­matcher för sitt Werder Bremen i Tyskland under den gångna helgen och slog bland annat förre Halmstad Btk-kollegan Omar Assar, numera i Düsseldorf, i en femsetare.

Nu är han tillbaka i Sverige och laddar för Os-kvalet i Portugal i nästa vecka där nio lagbiljett­er ska delas ut till Tokyospele­n. Övriga i den svenska herrtruppe­n är Kristian Karlsson, Jon Persson och Anton Källberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden