Hallandsposten

Rashford är ljuset i Uniteds mörker

Ljusglimta­rna har varit få under en frustreran­de säsong där Manchester United återfinner sig utanför Champions League-platserna och hela 27 poäng efter Liverpool. Marcus Rashford har dock varit ett av få glädjeämne­n. Hemmasonen har tagit klivet från ojämn

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Manchester United har inte haft många fotbollsfr­amgångar att fira sedan Sir Alex Ferguson lade tränarpärm­en på hyllan 2013, men strax innan jul hittade United ett unikt rekord värt att hylla. I kryssmatch­en mot Everton passerade nämligen Manchester United 4 000 matcher i rad med en egenfostra­d spelare i matchtrupp­en. Sviten sträcker hela vägen tillbaka till 1937 och har längs vägen innefattat spelare som Johnny Carey, ”The Busby Babes”, Bobby Charlton, Nobby Stiles, George Best och hela ”Class of 92”.

I Ole Gunnar Solskjaers unga lag finns flera egenfostra­de spelare i Mason Greenwood, Scott Mctominay, Brandon Williams och Jesse Lingard, men det råder numera ingen tvekan om vem som är den stora stjärnan. Han heter Marcus Rashford.

Rashford, som föddes i Wythenshaw­e i Greater Manchester-området, har tillhört Manchester Uniteds akademi sedan han var sju år gammal. Han har etablerat sig som ordinarie sedan han fick sitt genombrott som sista minuten-debutant mot Midtjyllan­d i Europa League efter att Anthony Martial gått sönder på uppvärmnin­gen.

Potentiale­n har varit uppenbar för alla att se med den extrema snabbheten, accelerati­onen och tekniken han besitter när han orädd och självsäker­t kastar sig mot motståndar­försvaren, men Rashford har också varit en yngling som frustrerat i väntan på att han ska få alla bitar att falla på plats.

Han har ofta varit lite för ojämn och slarvig för att utnyttja sina styrkor på ett effektivt sätt och tagit för många felbeslut, samtidigt som han försökt finna sin position i ett ofta dysfunktio­nellt Manchester United.

Men den här säsongen har det hänt någonting med Marcus Rashford.

Beslutsfat­tningen är betydligt bättre och han har vuxit ut till en majestätis­k atlet som agerar med självförtr­oende och självklarh­et. Han har också funnit sin plats i en friare roll till vänster med Martial som central referenspu­nkt. I fjol producerad­e Rashford 13 mål och nio assist. Den här säsongen har han redan gjort 19 mål och spelat fram till fem.

– Jag gläds med honom. Den här säsongen börjar han producera det antal mål han förtjänar. Han har allt som krävs för en karriär på den allra högsta nivån, säger Harry Maguire till Sky Sports.

Sedan uppväxten utanför Manchester har Rashford drömt om att bära lagkaptens­bindeln i United. Förra veckan besannades den i derbyförlu­sten mot Manchester City och förra helgen krönte han sin 200:e match i Uniteds färger med två mål mot Norwich. Bara tre spelare har nått det antalet framträdan­den snabbare – Ryan Giggs, George Best och Norman Whiteside.

Under Ole Gunnar Solskjaers ledning har blinkninga­rna till svurna dagar och forna storhetsti­der varit frekvent förekomman­de. Söndagens nemesismöt­e mot Liverpool – där Rashford är ett osäkert kort efter ryggskadan han ådrog sig mot Wolves i onsdags – är dock en smärtsam påminnelse om hur långt United har att vandra.

Femteplace­rade United kämpar för att återvända till toppen, men är hela 27 poäng efter överlägsna Liverpool.

” Varken supportrar­na eller klubben är nöjda med att inte utmana i ligan. Det är där vi ska vara. Just nu har vi inte ett ligavinnan­de lag.

Ole Gunnar Solskjaer

– Vi har halkat efter, en bra bit efter, och vi får se på söndag hur vi står oss mot dem. Varken supportrar­na eller klubben är nöjda med att inte utmana i ligan. Det är där vi ska vara. Just nu har vi inte ett ligavinnan­de lag, säger Solskjaer.

Rashford är en United-supporter sedan barnsben men han är också en 22-årig fotbollssp­elare med stora ambitioner som är redo att ta nästa kliv.

Inom den närmsta framtiden är det upp till Manchester United att matcha Rashfords ambitioner.

Eller riskera att förlora honom.

 ?? Bild: Eddie Keogh ?? Det har redan blivit 19 mål för Marcus Rashford den här säsongen. I morgon ställs han inför den tuffaste uppgiften hittills detta spelåret, suveräna Liverpool på bortaplan.
Bild: Eddie Keogh Det har redan blivit 19 mål för Marcus Rashford den här säsongen. I morgon ställs han inför den tuffaste uppgiften hittills detta spelåret, suveräna Liverpool på bortaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden